Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството

...
Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството
Коментари Харесай

9 май – Ден на Европа

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на остарелия континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа.
На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората международна война, той приканва за сливане на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове. „ Декларацията на Шуман “ е в основата на Европейската общественост за въглища и стомана, предходник на днешния Европейски Съюз.
Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. Страните, към които той се обръща, до неотдавна са взели участие в разрушителен боен спор между тях. На този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. „ Декларацията на Шуман “ се смята за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.
През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на съвещание в Милано вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. Оттогава до през днешния ден 9 май символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. В България Денят на Европа е разгласен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР