Денят е 105-ата годишнина от първия Ден на примирието, който

...
Денят е 105-ата годишнина от първия Ден на примирието, който
Коментари Харесай

В Деня на примирието - продължаващите войни заглушават посланията за мир

Денят е 105-ата годишнина от първия Ден на примирието, който се отбелязва на всеки 11 ноември в памет на бойците, починали в Първата международна война и във всички последващи спорове.

 

С мрачни тъпани и камбани от бойните полета на Първата международна война в Западна Европа чак до Австралия в събота хората по целия свят си спомниха за клането и загубите доскоро повече от век, което трябваше да бъде " войната, която поставя завършек на всички войни " .

И въпреки всичко грохотът на танковете и писъкът на огъня от Украйна до Газа пронизаха тържествеността на събитието и визията, че човечеството може някак си да заобиколи насилието, с цел да позволи най-тежките си разлики.

" Миналата година по това време мислите ни бяха ориентирани към Украйна. Днес мозъците ни са цялостни с ужасните картини, които се появяват от Израел и Газа. Това са единствено два от повече от 100-те въоръжени спора в света през днешния ден ", споделя Беноа Мотри, началник на Асоциацията " Последен пост " в Ипър, Западна Белгия, където са се водили някои от най-жестоките и смъртоносни сражения през Първата международна война.

По време на церемонията с министър-председателя Александър Де Кроо и десетки високопоставени лица, Мотри изрази възприятието на изтощение, което толкоз доста хора изпитват , че уроците от предишното не могат автоматизирано да се трансфорат в мир през днешния ден.

 

" Би било наивно да мислим, че нашето наличие тук, в Ипър, ще има някакво директно влияние върху някой от 100-те спора. Емоциите на участващите са прекомерно сурови, с цел да можем да ги разберем и те да видят светлината на това, което ние считаме за разсъдък ", съобщи Мотри.
 Macron AFP AP (1) Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Франс прес посредством АП.
В същото време френският президент Еманюел Макрон отдаде чест на френските войски в Париж и уважи безконечния огън в памет на починалите с неустановена идентичност .

В Украйна войските се борят с съветските нашественици по фронтова линия, която през последните месеци съвсем не е помръднала, сходно на тази в Западна Европа през по-голямата част от Първата международна война.

Въпреки това Денят на примирието значително се придържаше към главната цел на събитието - да се помни и да се отдаде респект на починалите за родината.

" За да не забравим " - това не трябва да се не помни " , съобщи австралийският министър-председател Антъни Албанез, размишлявайки върху кръвопролитията във войната от 1914-1918 година, в която умират съвсем 10 милиона бойци, от време на време десетки хиляди в един-единствен ден, във война, която опълчва армиите на Франция, Британската империя, Русия и Съединени американски щати на водената от Германия коалиция, включваща Австро-Унгарската и Османската империя.

 
 Rishi Sunak AFP AP Премиерът на Англия Риши Сунак. Снимка: Франс прес посредством АП.
По принцип церемонията в Лондон е най-мирният случай, само че тя се организира под непоколебим полицейски надзор и наблюдаване от страна на службите за сигурност заради опасения, че всеобщият пропалестински митинг може да излезе отвън надзор и да влезе в спор с възпоменателните церемонии.

" Възпоменателният уикенд е заветен за всички нас и би трябвало да бъде миг на единение, на нашите общи английски полезности и на церемониален размисъл ", съобщи английският министър-председател Риши Сунак.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР