Най-голямата адвокатска кантора в света разделя бизнеса си в Китай

...
Dentons, най-голямата правна кантора в света по брой служители, се
Коментари Харесай

Dentons, най-голямата правна кантора в света по брой служители, се дистанцира от бизнеса си в Китай в отговор на засилващото се регулиранев страната.

Фирмата уведоми клиентите за преместването тази седмица във вътрешна бележка, споделена с CNN във вторник. Dentons каза, че от този месец китайското звено ще работи като самостоятелно юридическо лице. Нейната практика в Хонконг няма да бъде засегната и ще остане част от Dentons.

Китайското дружество ще работи под сегашното си местно име „Dacheng“ и ще продължи да си партнира с Dentons в рамките на отношения, които го определят като „предпочитана фирма“.

Dentons каза, че преструктурирането е отговор на „нови мандати и изисквания, свързани с поверителността на данните, киберсигурността, капиталовия контрол и управлението“.

„Докато правните ни взаимоотношения се променят, ние ще продължим да работим заедно, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти,“ се казва в изявление на фирмата.

Dentons се представя като най-голямата правна кантора в света, като в бележката си казва, че има „повече хора на повече места в повече държави, отколкото всеки от нашите конкуренти“. Компанията има 21 000 служители в повече от 80 страни, 12 000 от които са юристи.

Въпреки че Дентънс не предостави повече подробности за регулаторните промени, които предизвикаха този ход, Китай разшири обхвата на вече мащабен закон за контрашпионажа през април, като разшири определението, за да включва обработка на всякакви „документи, данни, материали или елементи, свързани с националната сигурност и интереси.” Този ход изплаши чуждестранния бизнес в страната.

Гледката от наблюдателната площадка в Шанхайската кула, 9 април 2023 г. Гледка от наблюдателната площадка на Шанхайската кула, 9 април 2023 г. Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images

Решението на Dentons също съвпада с репресиите срещу международните консултантски фирми.

През май властите за държавна сигурност казаха, че са нападнали няколко офиса на Capvision, консултантска мрежа с централи в Шанхай и Ню Йорк. Съобщението дойде, след като китайски служители затвориха офиса в Пекин на Mintz Group, американскакорпоративна фирма за надлежна проверка, и разпитаха служители в местния клон на консултантската компания Bain.

Мерките бяха част от по-широките усилия на Пекин да увеличи надзора върху това, което смята за чувствителна информация, отнасяща се до националната сигурност.

Кампанията имаше смразяващ ефект върху американския бизнес в Китай, карайки някои да се чудят „кой е следващият“, каза Майкъл Харт, президент на Американската търговска камара в Китай, по-рано пред CNN. Британската търговска камара в Китай също заяви, че нейните членове се чувстват неспокойни и призова китайското правителство да изясни регулаторните указания.

Въпреки че официалното разделение, въведено от Dentons, може да изглежда драстично, глобалните бизнеси са изправени пред натиск през последните години да преосмислят как са структурирани на фона на високо геополитическо напрежение и нарастващи регулаторни изисквания в юрисдикциите .

През юни Търговската камара на Европейския съюз в Китай заяви, че повече фирми „отделят“ своите централи и операциите в Китай „главно за управление на риска“.

Годишно проучване на организацията установи, че 64% от респондентите са изпитали повече трудности при правенето на бизнес в Китай през изминалата година, „най-високото ниво в историята“, според групата.

През юни водещата глобална фирма за рисков капитал Sequoia също обяви, че ще се раздели, отделяйки се на три субекта, които ще покриват Европа и Съединените щати, Китай и Индия и Югоизточна Азия. Бизнесът му в Китай работи независимо под китайското име Hongshan.

Лидерите на фирмата от Силиконовата долина казаха по това време, че „стана все по-сложно да се управлява децентрализиран глобален инвестиционен бизнес“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР