Деница Сачева, фейсбукДобавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите

...
Деница Сачева, фейсбукДобавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите
Коментари Харесай

Инфлацията ще „глътне“ увеличението на пенсиите


Деница Сачева, фейсбук

Добавката от 60 лева плюс нарастването на пенсиите от 25 декември т.г. ще подсигуряват, че няма да има нито един пенсионер под линията на беднотия и възрастните хора няма да получават по-малко средства от тези, които взимат в момента“.

Министър Асен Василев, 23 декември 2021 година

Няма да има пенсионер под линията на беднотия през идната година. “

Премиерът Кирил Петков, 31 януари 2022 година

„ Пенсии в общия смисъл на понятието под линията на беднотия ще има, защото има пенсии, които не са свързани с трудовата активност – неработоспособност, наследствени и прочие “

Министър Георги Гьоков, 1 февруари 2022 година

Това са разнообразни цитати, които демонстрират ясно по какъв начин става политическото жонглиране с най-уязвимата група в обществото. Очевидно обещанието на министър Василев беше нереалистично и за всички с експертиза в обществената сфера беше ясно, че е неизпълнимо. Намаление на приходите през януари 2022 година по отношение на декември 2021 година имаше в размер от 50 ст. до 50 лева

Както се вижда от втория откъс, урокът очевидно не е теоретичен. В бюджета за ТАЗИ година е планувана индексация на пенсиите с 6,1% при планувана инфлация от 5,6%. Прогнозите на Българска народна банка обаче са за над 7% инфлация, тъй че е изцяло допустимо тя да „глътне“ нарастването. Отделно, от 1 юли 2022 година ще спре Ковид добавката за пенсионерите. Тоест, има действителна заплаха те отново да се окажат с по-ниски приходи.

Що се отнася до третия откъс, той в действителност демонстрира действителната обстановка, само че и си опонира с първите два.

Питам се, кой ще заплати, в случай че упованията на възрастните хора още веднъж не се осъществен? Опозицията, която предупреждаваше във всеки един от случаите, или пенсионерите, за които явно се обрисува тежка година? Въпросът, несъмнено, е риторичен.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР