Денис Муквеге и Надя Мурад спечелиха Нобеловата награда за мир.

...
Денис Муквеге и Надя Мурад спечелиха Нобеловата награда за мир.
Коментари Харесай

Гинеколог и сексробиня с Нобел за мир

Денис Муквеге и Надя Мурад завоюваха Нобеловата премия за мир. Гинекологът Муквеге е лекувал жертви на полово принуждение в Демократична република Конго. Мурад е язидска защитничка на човешките права, оживяла след полово иго в Ирак в плен на " Ислямска страна ".

Двамата са отличени за битката си против потреблението на полово принуждение като оръжие при войни и въоръжени спорове, съобщи Норвежкият нобелов комитет.

Наградата, чиято парична стойност е 9 милиона шведски крони (1 милион долара), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Денис Муквеге неведнъж е осъждал безнаказаното всеобщо обезчестяване. И е подлагал на критика държавното управление на Конго и други страни, че не са създали задоволително, с цел да прекратят потреблението на половото принуждение против дами като тактика и оръжие във въоръжени спорове.

Надя Мурад съумява да избяга от " Ислямска страна " и отпътува за Германия. В последните години тя се бори интензивно за човешките права - за правата на язидите, на потърпевшите от геноцид, полово принуждение, тероризъм и трафик на хора.

Преди бягството си е била насилвана от 12 фанатици на " Ислямска страна ". Станала е робиня на 19-годишна възраст, откакто терористи нападнали и завзели селото през 2014 година Успяла да избяга след 3 кошмарни месеца, само че споделя, че повече от 6500 дами са хванати и измъчвани.

През септември 2016-а е назначена от Организация на обединените нации за дипломат на благосклонност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР