Ден след пълнолуние почти пълната Луна озари красиво морето. Нашият

...
Ден след пълнолуние почти пълната Луна озари красиво морето. Нашият
Коментари Харесай

СНИМКА НА ДЕНЯ: Лунната пътека в Бургаския залив

Ден след пълнолуние съвсем цялостната Луна озари красиво морето. Нашият сътрудник Димитър Ганев ни изпрати фотоси на лунната пътека от Бургаския залив, направени довечера.

Един от знаците на град Бургас и обичано място за разходки на бургазлии и посетители на града е Бургаският мост. Там се срещат влюбени, другари и фамилии. Той е обвързван с детството на локалните хора.

Навлязъл наоколо 300 метра във вътрешността в морето, мостът притегля туристи от близко и надалеч. Намира се в остарялата част на Морската градина на Бургас. Романтиката на моста омагьосва освен с неповторимата панорама към безкрайната морска простор, а и пази загатна за многочислени хубави страсти. Оттук се вижда целият Бургаски залив - от Поморие до Созопол. 



Гледката към нощното море от Бургаския мост е изключително магична, изключително когато има пълнолуние.

От 22 метровата наблюдателница пък през деня се разкрива невероятна панорама към мистичния остров Света Анастасия. Изграден през 1936 година, мостът е бил с железна структура, а платформата е била построена с дървен гредоред. Свързвал се е със особено каменно стълбище, до панорамната алея на Морската градина и морското казино.



През 80-те години на ХХ век остарелият мост е реконструиран с солидна бетонна структура. Мостът е и неизменима част от традициите на най-големите български празници - Никулден и Богоявление. Всяка година на Никулден - празникът на Бургас - моряци хвърлят венци от Моста в памет на починали моряци и риболовци.

А на Богоявление се прави церемониален молебен за здраве и благополучие - Владиката хвърля ритуално кръста в морето, за който се състезават смели плувци. Вярва се, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и благополучен през цялата година.

Снимки: Димитър Ганев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР