Ден след като руското вътрешно министерство обяви за издирване разследващия

...
Ден след като руското вътрешно министерство обяви за издирване разследващия
Коментари Харесай

Кой е Христо Грозев и защо разбуни духовете?

Ден откакто съветското вътрешно министерство разгласи за търсене проверяващия публицист Христо Грозев, българското външно министерство разгласи, че е извикало за среща съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова в първия работен ден след празниците.

Заваляха и политически реакции с искане за пояснения. От ГЕРБ и " Демократична България " желаеха да бъде извикан съветският дипломат. " Продължаваме промяната " ще упорстват за чуване на външния ни министър.

До момента журналистът и изпълнителен шеф на уеб страницата за следствие " Белингкат " Христо Грозев не е коментирал всъщност решението на Руската федерация да го разгласи за търсене. В Туитър той написа, че не е знае каква е повода, само че че от години руснаците се опасяват от работата му.

Разследванията на журналиста за основания в Нидерландия уебсайт " Белингкат " постоянно са ориентирани против режима в Русия. Те са свързани също с дейности на съветски сътрудници в България, както и със случая с отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални и българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

През 2020 година в изявление за предаването на Българска национална телевизия " Светът и ние ", където той постоянно е коментатор, Грозев дава отговор дали се тормози за своята сигурност.

Христо Грозев: Притеснявам се, само че считам, че за Кремъл би било доста огромна репутационна неточност да тръгнат против задгранични публицисти, най-малко към този момент в околните години не мисля че биха го създали, а за по-късно да се надяваме, че ще има смяна в Русия.

Днес в обществените мрежи Грозев разяснява и мненията на хората под поста му:

" Коментаторите под историята, че съм разгласен за търсене, спорят кой е най-хубавият метод да ме убият: дали с чук, или с токсичен чадър, или просто да ме гръмнат ".

Според съветски медии, повода Кремъл да търси Грозев е поради разпространяването на подправени вести. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя да бъде разпитан съветския дипломат и българските управляващи да реагират остро.

" Да бъде предизвестен съветският дипломат да спрат с този шантаж. Ние посредством нашите евродепутати от ЕНП сме ги уведомили още през днешния ден какво го грози като опасност ", разяснява Борисов.

Божидар Божанов от " Демократична България " също желае съветският дипломат да даде пояснение.

От външно министерство оповестиха, че са извикали съветския дипломат в първия работен ден след празниците. Освен издирването на Христо Грозев, ще бъде разисквана и възбраната за проучване на български език в окупираните региони на Украйна, както и свалянето на портретите на българските исторически персони.

Депутатът от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер разгласи в обществените мрежи, че ще упорства служебният външен министър Николай Милков да бъде изслушан в отрасловата парламентарна комисия следващата година.

Евродепутатът Илхан Кючюк сложи три въпроса към българските управляващи каква е свободата на словото, какво е отношението на страната и прокуратурата и имаме ли смелостта да се надигнем против сходно нарушаване на човешките права. Кючюк ще предложения при първа опция Христо Грозев за среща с управлението на европейската партия АЛДЕ.

Главният прокурор Иван Гешев също разяснява тематиката в Туитър. По думите му, България съблюдава главните европейски полезности като върховенството на закона и правата на индивида. Това изключва наказателно гонене по политически аргументи на проверяващи публицисти.

От Асоциацията на европейските публицисти в България желаят да бъдат потърсени пояснения от съветския дипломат, както и да се изиска прокуратурата да изнесе неотложно настояща информация по следствията на Грозев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР