Ден след като президентът Румен Радев летя с изтребител “Рафал

...
Ден след като президентът Румен Радев летя с изтребител “Рафал
Коментари Харесай

“Рафал” – френската любов на българския президент

Ден откакто президентът Румен Радев хвърча с изтребител “Рафал ” стана ясно, че Франция е продала на Катар този супер военен аероплан. Подписът под комерсиалната договорка е на президента Еманюел Макрон. Катар се съгласи да купи 12 изтребителя и в бъдеще ще вземе още 36. Преди няколко години емирството взе от французите 24 изтребителя от този вид за малко над 6 милиарда евро. Разбира се, богатата на петрол страната, където доларите извират от пясъците, може да си разреши да се поглези с сходна покупка.

Защото “Рафал ” е страховит аероплан, едно малко украшение, само че в живота всяко наслаждение е скъпо и си коства цената. А в арабския свят парите нямат значение, щом става дума за качество.

“Рафал ” е най-новата разработка на френския авиационен колос “Дасо ”. Той е двудвигателен многоцелеви изтребител и се създава в няколко разновидността – единична и двойна кабина и като палубен изтребител за Военноморски сили. Предлага се и за експорт към други страни. “Рафал ” е първият серийно създаван изтребител от пето потомство. Бойната машина е оборудвана с модулен многоцелеви централен компютър и оптикоелектронна система за челен преглед. Ако дистанцията до въздушната цел се мери от лазерния далекомер, в същия миг инфрачервения канал обезпечава тримерен захват, подавайки данни за системата за ръководство на ракетите “въздух-въздух ”. Видеосистемата пък е способна да даде образно познаване на задачата на огромна отдалеченост, преди да стреля по нея.

 25-01-1 “Рафал ” е въоръжен с най-нови крилати ракети, с ракети “въздух-въздух ” и с ракети “въздух- повърхнина ” с GPS ориентиране – общо шест ракети на две трипозиционни пускови установки. В арсенала, който може да носи на борда си изтребителят, са включени и лазерно управляеми бомби за удари по земни цели. Изтребителят има и цифрова система за радиоелектронно противопоставяне, която открива противникови радари и е способна да проучва сигналите и смущава работата им.

Системата предизвестява при облъчване с лазер и ръководи стрелбата с антирадарни ракети и разпръсква топлинни и пасивни радиосмущения. Освен това “Рафал ” има и система за ранно предизвестие за ракетна офанзива. От своя страна изтребителят прави и изненадваши офанзиви. Той може да извърши и бръснещ полет ниско над земята, под 100 м, и то при комплициран релеф със скорост от близо 912 км/ч., като заобикаля трудностите в автоматизиран режим. За водача пък има нашлемна система за прицелване, която дава опция за ръководство на огъня и посредством гласа на водача. В “Рафал ” е инсталиран и резервоар за оптикоелетронен преглед и лазерно целеуказване от трето потомство. Той работи на всевъзможни височини и има въртящ се нос с покритие от 360 градуса. Контейнерът може да разузнава и от дребна височина, като записва данните и предава разследващата информация на земята в действително време.

“Рафал ” е последният европейски аероплан, който Европа е направила без американско присъединяване.Той е конструиран като многоцелеви – да извършва задания по въздушни, морски и земни цели. Има, несъмнено, и палубна трансформация. Максималната скорост на френския изтребител е 1950 км./ч, а далечината на полета е близо 2500 км. След като кацна на летището в авиобаза Сен Дивие след близо час и половина военен полет президентът Румен Радев съобщи, че това е необикновен изребител – с доста мощност, маневреност и електронно съоръжение. Но с цел да имаме и ние такава прелестна машина, пъво би трябвало да попитаме за цената. А тя може да се окаже, че не е по джоба ни. Най-евтиният вид е над $100 млн. След това е разновидността учебно-боен аероплан или тъй наречените спарк, т.е. за двама водачи, на какъвто хвърча Радев – към Щатски долар 115 млн. Най-скъп е морският или палубният вид за потребностите на Военноморски сили, който каца на самолетоносач. Неговата цена е към $120 млн.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР