Ден след като от Международната агенция за атомна енергия обявиха,

...
Ден след като от Международната агенция за атомна енергия обявиха,
Коментари Харесай

Кремъл даде оценка на инспектирането на Запорожката АЕЦ


Ден откакто от Международната организация за атомна сила оповестиха, че поради обстрел е нарушена " физическата целокупност " на следената от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, през днешния ден от Кремъл дефинираха като " доста позитивно " идването на инспектори на мястото. Руският дипломат в институцията, чието седалище е във Виена, разгласи, че двама от инспекторите ще останат за непрекъснато в Запорожката централа.

Инспекцията докара до нова вълна от взаимни обвинявания сред Москва и Киев на фона на продължаващи военни дейности в Украйна.

Дългоочакваната ревизия на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата централа в Европа, докара и до разнообразни мнения и обновяване на взаимните обвинявания от двете страни на огневата линия.Руският министър на защитата Сергей Шойгу предизвести, че украинският обстрел против централата основава риск от нуклеарна злополука в Европа и упрекна Украйна в " нуклеарен тероризъм ". Шойгу отхвърли изказванията на Украйна и Запада, че Русия е разположила тежко въоръжение на територията на Запорожката АЕЦ.От украинската държавна компания за нуклеарна сила " Енергоатом " се усъмниха, че инспекцията ще докара до откриване на активността на съветските сили в централата и сигнализираха, че на делегацията не е било позволено да влезе в спешния център на централата, където са ситуирани съветските войски.

От " Енергоатом " оповестиха и че Запорожката АЕЦ е присъединила още веднъж своя Пети реактор. Вчера реакторът беше изключен, откакто са сработили системите за сигурност. Посочената причина за това бе щета в линията на аварийното зареждане.Част от членовете на делегацията на атомната организация напуснаха мястото, други обаче останаха. Очаква се по-късно довечера ръководителят на институцията Рафаел Гроси да даде конференция на летището във Виена с детайлности към инспекцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР