Ден преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС),

...
Ден преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС),
Коментари Харесай

Иван Гешев се обяви за законодателни промени

Ден преди съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което Иван Гешев ще бъде изслушан в процедурата за избор на основен прокурор, той отговори на писмените въпроси на Българския хелзински комитет (БХК), както и на съсловните организации на прокурорите и следователите.

От отговора до юрист Адела Качаунова, началник на Правната стратегия на БХК, излиза наяве, че, в случай че бъде определен за основен прокурор, Иван Гешев се ангажира да поддържа законодателните промени, препоръчани от Министерството на правораздаването (МП), свързани с опцията за гарантиране на независимостта на органите на наказателното произвеждане при вероятно следствие против " обвинител №1 ".

" Изразявам позитивното си отношение и подготвеност, в случай че бъда определен за основен прокурор, да поддържа подхванатите дейности от Министерство на правораздаването за законодателни промени, в сходство и с рекомендациите на Венецианската комисия, към която е отправено искане за мнение по показания от министъра на правораздаването план за изменение на Наказателно - процесуалния кодекс, включващ и промени в Закона за правосъдната власт ", написа Гешев.

" В оферти от министъра на правораздаването законопроект за изменение на Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, в осъществяване на рекомендациите по делото " Колеви против България " в сходство с конституционния модел са основани задоволително гаранции за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, в случай че е належащо осъществяване на наказателно гонене ", напомня още Иван Гешев.

Номинираният за основен прокурор не споделя опасенията на главните критици на държавното обвиняване за властта, която се приписва на поста.

" Въпреки йерархичната конструкция на прокуратурата, намирам за прекомерно пресилени изказванията за безконтролност на основния прокурор, както и за нуждата от структурни промени или смяна на функционалната подготвеност, с оглед основаване на задоволително гаранции за обективно осъществяване на следствие против основния прокурор ", дава отговор Иван Гешев и прецизира, че " нормативната уредба ясно разграничава функционалностите на основния прокурор от пълномощията на административните ръководители на прокуратурите и компетентностите на наблюдаващите прокурори ".

Иван Гешев е намерил метод да отговори на смутените деятели от БХК и за какво преди няколко месеца им изпрати две книги на български създатели – " Под игото " на Иван Вазов и алманах с разкази на Йордан Йовков, което провокира недоволството на ръководителя на организацията Красимир Кънев.

" На 26.06.2019 година с пратка, адресирана до мен в качеството ми на заместител на основния прокурор, БХК изпрати пощенски плик, в който без съпроводително писмо се съдържаше - годишният отчет за положението на правата на индивида в България, само че и три книжни издания, а точно: " Ромите в практиката по Закона за отбрана от дискриминация (2004-2017) ", " Правата на индивида в България през 2018 ", " Наръчник по антидискриминационно право ". Приех този акт като покана за замяна на книги и невербална връзка, по тази причина в отговор подбрах обичани български класици. От написаното в мнението излиза наяве, че този мой жест е общопризнат като афектиран, което ни минимум е била моята цел ", написа Иван Гешев до БХК.

Иван Гешев дава и значими отговори на поставените от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България въпроси. От тях се схваща, че Гешев се афишира за разширение на партньорството сред държавното обвиняване и съсловната организация, както и за въвеждането на наложително от време на време продължаващо образование на магистратите. Гешев заявява подготвеност за последователност с дейностите на сегашния основен прокурор по преструктуриране на районни прокуратури, " с цел да се преодолеят проблемите с нееднаквата натовареност и кадровата обезпеченост в избрани органи на правосъдната власт ".

Според претендента за основен прокурор " диференциация в получаваното заплащане от магистратите и правосъдните чиновници в другите равнища на правосъдната система би трябвало да има ". " Това е своего рода веществен израз на отчитането на спецификата на активността на съответните равнища в органите на правосъдната власт, на условията за по-висока професионална подготовка и насъбран стаж, на съзнанието за по-голямата отговорност за взетите решения ", написа в отговорите до сътрудниците си Иван Гешев.

В писмото до Камарата на следователите в България претендентът за основен прокурор удостоверява визията, заложено в Концепцията за 7-годишния му мандат, за нужда от " изчерпателен функционален разбор на работата на следователите с приоритет върху разпределението на делата по райони и по типове закононарушения, срочността и качеството на следствията, с цел да могат да се изведат освен проблемите, само че и позитивните практики, а въз основа на тях и да се набележат и подхващат съответни организационни ограничения и/или законодателни промени ".

" Този функционален разбор следва да бъде направен взаимно от следователи от Националната следствена работа, прокурори от Върховна касационна прокуратура и представители на научната общественост. Целта е освен да се изработят справедливи критерии за потребление на плануваните в Наказателно-процесуален кодекс благоприятни условия за възлагане на следствия на следователи, включително и от Националната следствена работа, само че и да се реши качеството на провежданите следствия ", показва още претендентът за обвинител №1.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР