Ден преди заседанието на парламента за преговорната рамка управляващи и

...
Ден преди заседанието на парламента за преговорната рамка управляващи и
Коментари Харесай

Напрежението се повишава! Утре е ключовото заседание на парламента в Скопие

Ден преди съвещанието на Народното събрание за преговорната рамка ръководещи и съпротива в Република Северна Македония още веднъж си размениха обвинявания. Управляващата партия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и през днешния ден си размениха реплики във връзка предлагането за преговорна рамка, направено от Европейски Съюз.

Според ВМРО-ДПМНЕ посредством Народното събрание държавното управление желае да бъде доказано решение, което към този момент е взето. Премиерът Димитър " Ковачевски принуждава депутатите от СДСМ и по-малките партии от обединението да гласоподават за предлагането в Народното събрание, тъй като желае да показа отговорността с депутатите, на които гледа единствено като на машина за гласоподаване ", написа в позицията на ВМРО-ДПМНЕ, които декларират, че те са последната спънка пред конституционните промени, за които от СДСМ и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) нямат нужното болшинство от две трети.

" ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа конституционните промени. Това предложение на Ковачевски е в ущърб на македонските ползи и по тази причина би трябвало да бъде отхвърлено, а депутатите от държавното управление не трябва да бъдат принуждавани да гласоподават за него. СДСМ би трябвало да знае, че каквото и да прави, не може да промени Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне побългаряване по рецептата на Ковачевски ", декларират от опозиционната партия.

" Македонският език, идентичността, македонската самородност не са в преговорната рамка, а от опозицията са изнервени и нямат смелостта да вземат решение “, съобщи депутатът от СДСМ Мария Костадинова.

" Ако не си знаете самоличността, дано ви припомня през 11-те години ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, когато търсехте античната си еднаквост, когато нарекохте Блаже Конески " Джуджето от Небрегово ", когато погазихте възрожденците. Какво направихте за самоличността? Обидихте Конески, обидихте писателя Славко Яневски, обидихте всички будители и през днешния ден разпространявате подправени вести, че македонският език и еднаквост са потъпкани, и се криете зад народа ", акцентира Костадинова, която добави, че с препоръчаната преговорна рамка езикът ще стане равнопоставен с езиците на всички страни в Европейски Съюз.

За на следващия ден е оповестено съвещанието на Народното събрание в Република Северна Македония, на което ще бъде обсъждана преговорната рамка, препоръчана от Европейския съюз, по време на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз. Преди съвещанието пред депутатите ще приказва ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР