Ден преди почивните дни депутатите не успяха и от втори

...
Ден преди почивните дни депутатите не успяха и от втори
Коментари Харесай

Втори неуспешен опит! Депутатите отново не избраха председател, връщат се след празниците 


Ден преди почивните дни депутатите не съумяха и от втори опит да изберат ръководител на 49-ото Народно събрания. В последна сметка доайенът на Народното събрание Вежди Рашидов разпусна депутатите във почивка до другата сряда. На първото си съвещание в сряда те също не съумяха да изберат кой да оглави Народното събрание.

Във втория ден, партиите не предложиха други номинации за ръководител на Народното събрание.

За кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ гласоподаваха 231 депутати, като 79 бяха „ за “, 8 – „ срещу “, а 144 се въздържаха. Желязков получи и поддръжката на депутатите от Има Такъв Народ. За Петър Петров от „ Възраждане “ гласоподаваха едвам 37 души „ за “, 88 – „ срещу “, а 39 се въздържаха. От „ Продължаваме промяната “, пък, предложиха ротация на председателското място сред тях и ГЕРБ.

След несполучливия първи опит за избор на ръководител на Народното събрание, депутатите излязоха в 30-минутна отмора, по време на която беше призован председателски съвет, само че без резултат.

„ За през днешния ден завършва съвещанието и ви призовавам още една нощ да преспите и на следващия ден ви чакам “, сподели Вежди Рашидов, който председателстваше първото съвещание на Народното събрание в качеството си на най-възрастен национален ръководител.

Междувременно през вчерашния ден стана ясно, че план на решение за анулация на великденската почивка на Народното събрание (НС) за 2023 година е импортиран в деловодството на Народно събрание от представители на всички парламентарни групи без тази на „ Възраждане “.

Под предлагането стоят имената на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Николай Денков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Корнелия Нинова от „ Българска социалистическа партия за България “ и Тошко Йорданов от „ ИТН “.

Според парламентарния устав Народното събрание е във почивка 10 дни по великденските празници от Велики петък в това число. Ако проекторешението за анулация на ваканцията бъде признато, неработни за депутатите ще бъдат единствено четирите публични почивни дни по Великден. Дарик

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР