Ден преди официалното начало на поредната предизборна парламентарна кампания за

...
Ден преди официалното начало на поредната предизборна парламентарна кампания за
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Радев избра пътя на юмрука и разединението

Ден преди формалното начало на следващата предизборна парламентарна акция за тази година и началото на кандидат-президентската конкуренция беседваме с президента на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк. Той е безапелационен, че на България ѝ би трябвало постоянно държавно управление, което да откри консенсус по значимите публични тематики. И диалогът за това би трябвало да стартира по време на изборите, само че преди този момент политическият речник би трябвало да се почисти от паразитните изрази „ ние “ - положителните и „ те “ - неприятните, написа.

Илхан Кючюк е евродепутат от ДПС/АЛДЕ. Президент на АЛДЕ. Роден е на 16 септември 1985 година в Севлиево. Завършва политология и право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Завършва Академия за обществени политики” в Прага, Чехия, “Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на Съединени американски щати по стопански, политически и обществени въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 година - Българско учебно заведение за политика “Димитър Паница” и взе участие в Световния конгрес по народна власт в Страсбург, Франция. А през 2014 година - Националното висше учебно заведение по администрация на Франция (ENA). От 2005 година е член на младежката организация на Движение за права и свободи, а от ноември 2012 година е неин ръководител.

- Г-н Кючюк, към този момент е ясна кандидат-президентската двойка на Движение за права и свободи, една от дребното партии сте, която издига собствен претендент, какви ще са главните послания в акцията ви? Какъв знак давате с тандема Карадайъ-Михайлова?
- С издигането на кандидат-президентска двойка си слагаме няколко цели - да стартираме диалог за ролята на президентската институция в една парламентарна република, да приказваме обществено за провокациите пред страната и да търсим народен консенсус за тяхно решение, да доразвием управническата стратегия на Движение за права и свободи.

Посланията ще са ориентирани към всички български жители, живеещи в страната и отвън рамките u. Посредством тях ще търсим единството на нацията за одобряване на държавността и модернизацията на страната ни. В едно разграничено общество това е път към една нова вяра. Това е принцип, който съблюдаваме от самото основаване на Движение за права и свободи. Tяхната кандидатура е път към единението на нацията, а не разединението, такова каквото виждаме.

- От една година от Движение за права и свободи сте доста поредни в рецензиите към настоящия президент, само че Радев беше определен с вашата поддръжка - какво не съумя да направи в настоящия си мандат той и кои линии бяха прекрачени от президента в опит евентуално да се еманципира от партиите, с гласовете на които влезе на „ Дондуков 2 -имам поради и Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия?
- България от дълго време има потребност от различен вид ръководство, с друга философия и модел, което умело и отговорно да заложи на капацитета на цялата нация.

Когато дадохме доверието си на президента Радев, чакахме той да сътвори такава среда, да бъде публичният посредник, с цел да може страната да дефинира своя нов народен блян в границите на НАТО и Европейски Съюз. Вследствие на това, да работим за постигането на подобен обществен статус, който да ни даде самочувствието на почтени жители на Европейски Съюз. За страдание той избра пътя на юмрука, борбата и разединението. В исторически проект този метод в никакъв случай не е реализирал значими цели, да не приказваме за ХХI век.

- Поканихте сътрудниците си от АЛДЕ да следят изборите у нас на 14 ноември, а дружно с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ проведохте поредност от срещи в Брюксел и Хага - каква поддръжка очаквате от сънародниците ни от Западна Европа?
- Ние ще желаяме поддръжката на всички български жители. Имаме самочувствието на постоянна и разрастваща се партия. На българските жители, живеещи в чужбина гледаме като на капацитет и запас.

Не единствено, тъй като са най-големият вложител в страната, а поради смисъла, което имат в публичния и политическия живот там, където живеят. Държавата ни би трябвало да поставя доста по-големи старания както за основаването на условия за тяхното завръщане, по този начин и за запазването на родовата им връзка с България.

Успелите хора в чужбина са най-хубавите посланици на страната ни. Нашите интернационалните сътрудници за извънредно обезпокоени от протичащото се през последните няколко месеца в България. Преди ние да ги осведомяваме до тях бях беше достигнала информация за политическите репресии упражнявани от министър Рашков. Купуването на гласове е най-уродливото събитие на българската народна власт и с него би трябвало да се борим безмилостно.

Имаме потребност от взаимните старания на институции, политически партии, медии и будната съвест на гражданското общество. В това съм безапелационен! Но под благовидната концепция битка с купения избор не могат да бъдат нарушавани съществени човешки права и свободи. Изпратихме съответни сигнали до българските и интернационалните институции.

Проведохме срещи с комисаря по правораздаване Дидие Рейндерс, ръководителя на правната комисия Адриян Васкес Лазара и водещи евродепутати в тази област като Софи Интвелт. Това е главен въпрос пред българската народна власт. Не може дейните членове на общество ни - кметове, съветници, да бъдат привиквани и принуждавани да подписват протоколи. И натискът е единствено върху членовете на избрана партия. Случайно ли е това?

Европейски Съюз не може и няма да остане безразличен към погазването на съществени демократични правила в България. Мисия на АЛДЕ ще следи изборите в България, като резултатите от нея ще бъдат показани на вниманието на министрите на правораздаването на Европейски Съюз.

- Казвахте, че Зелената договорка на Европейски Съюз е историческа опция, само че на фона на стряскащите цени на газа и фючърсите на енергийните тържища, каква зима ще преживее Европа?
- Да, покачват се цените на горивата и електрическата енергия, само че в това време има национални ограничения в страните членки. И се чака ограниченията от вложенията, от проектите за възобновяване и резистентност да поправят проблемите на компаниите, с които те се сблъскват.

Тук приказвам за ограничения, свързани с енергийната успеваемост, само че и ограничения, които са свързани с нововъведения на технологиите. Целите на европейската зелена договорка са ясни и те се извършват. Както виждаме всички страни си имат проекти развиването на енергетиката, стопанската система, проект за бъдещето.

Възползват се както от новите принадлежности, по този начин и структурните фондове. Никой не живее в илюзии и паралелни действителности. Точно противоположното - всеки е мобилизирал капацитета на нацията си. А какво прави България? Опитва се непрекъснато да отсрочва модернизацията. Новите софтуерни решения могат да ни снабдят с сила, която не е подвластна от изкопаеми източници и е изцяло чиста.

- Какво пропуснаха и забавиха двете служебни държавни управления у нас във връзка с цената на електрическата енергия?
- Българските държавни управления в продължение на повече от 10 години водят тази политика на отсрочване на модернизацията на енергетиката. В тази тежка обстановка могат да бъдат подхванати съответни решения за най-уязвимите групи. Във Франция да вземем за пример към този момент работят по тези ограничения. Вторите, които би трябвало да бъдат подкрепени са МСП - към този момент приказваме и за енергийна беднотия и при тях. И трето - да се основат благоприятни условия за подкрепяне на огромния бизнес.

- Полша сложи началото на доста сериозен спор за върховенството на закона с решението на Конституционния си арбитражен съд, че законите на Европейски Съюз не са над Конституцията на страната, което към този момент се разчита като възможна поръчка за Polexit. Кои са аргументите за тази реакция на Варшава - повече популизъм, повече шовинизъм или нещо друго?
- Полша години наред целеустремено се отдалечава от европейските полезности.

Интересен е обаче подтекстът, в който бе постановено последното решение - ЕК забави утвърждението на проектите за възобновяване и резистентност на Унгария и Полша, по силата на който Полша би трябвало да получи 23 милиарда евро под формата на безплатни средства и 34 милиарда евро под формата на заеми.

На 1-ви октомври Комисията разгласи, че може да утвърди през ноември финансирането по подадените национални проекти, само че ще сложи условия, свързани със спазването на правилата на правовата страна, за разпределяне на европейските средства. На този декор, в случай че полското държавно управление успее да употребява решението на своя Конституционен арбитражен съд като разменна монета в договарянията за финансиране, тъй че Комисията да се откаже от обвързването на заплащанията с условията си за съблюдаване на правилата на Европейски Съюз, това би било в действителност контрапродуктивно по отношение на устрема на Европейските институции за въвеждането на работещ инструментариум за обзор, предварителна защита и отбрана на върховенството на закона.

- С кои от новосформираните или към този момент залезли от близкото минало политически обединения от други дръжави бихте сравнил Има Такъв Народ?
- С популистка изразителност се сътвориха много политически партии - и леви, и десни. Имахме „ Сириза “ в Гърция, „ Пет Звезди “ в Италия, „ Подемос “ в Испания. С разликата обаче, че те участваха в ръководства, след което изгубиха поддръжка. А Има Такъв Народ понася електорални вреди без да е взела участие в ръководството.

- А новата, „ честна смяна “?
- Трудно е да бъде направено такова съпоставяне. Де факто те зачертават класическото схващане за идеология и партия. А въпреки това, доста малко сме чули за техните дела. От трета - претенцията им за висок морал в политика мъчно се покрива със личното им минало.

- Може ли Движение за права и свободи да ръководи дружно с ГЕРБ и Българска социалистическа партия, по образеца на европейските фамилии на вашите партии, или това е прекомерно съвременна концепция за жълтите павета, даже и пред угрозата на сериозна икономическа рецесия и рисковата серпантина на политическа такава?
- Какво оферират самоопределилите се „ партии на смяната “ или „ новите честни “ - да ги изчакаме да съберат 121 депутати, а и да се схванат? И в случай че не могат - отново отиваме на избори. Не виждат ли, че гласоподавателят не желае опълчването на едни против други и ни дава комплицирана задача за решение.

На България u би трябвало постоянно държавно управление, което да откри консенсус по значимите публични тематики. И диалогът за това би трябвало да стартира по време на изборите, само че преди този момент политическият речник би трябвало да се почисти от паразитните изрази „ ние “ - положителните и „ те “ - неприятните.

- Вие сте деен в Брюксел по тематиката за Западните Балкани - въпросът за участието на РСМ в Европейски Съюз обаче е доста сензитивен у нас, какво е решението, по какъв начин се разсича този „ гордиев възел “?
- Вярвам, че възлите не се разсичат, а се развързват. За да бъде възобновено доверието сред две страни би трябвало да се върнем към устоите на Договора от 2017 година. Предприетите дейни дипломатически стъпки и от двете страни са верни. Доказването на общото ни минало е доста значимо, само че не би трябвало да бъде спирачка пред общото ни бъдеще.

Освен за предишното имаме потребност и от диалог за бъдещето. Именно за това предложих и основаването на юношески съвет сред България и Северна Македония. България има опита и капацитета да помогне на Северна Македония по пътя към участието в Европейски Съюз. Но най-големият запас на страната си остава неповторимият български етнически модел, който може да служи за основа на решаването междуетническите напрежения в района и да даде подтик за интеграцията на страните в Европейски Съюз.

Нашият посетител
Илхан Кючюк е евродепутат от ДПС/АЛДЕ. Президент на АЛДЕ. Роден е на 16 септември 1985 година в Севлиево. Завършва политология и право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Завършва Академия за обществени политики” в Прага, Чехия, “Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на Съединени американски щати по стопански, политически и обществени въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 година - Българско учебно заведение за политика “Димитър Паница” и взе участие в Световния конгрес по народна власт в Страсбург, Франция. А през 2014 година - Националното висше учебно заведение по администрация на Франция (ENA). От 2005 година е член на младежката организация на Движение за права и свободи, а от ноември 2012 година е неин ръководител.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР