Ден на протести вчера пред Паметника на Съветската армия в

...
Ден на протести вчера пред Паметника на Съветската армия в
Коментари Харесай

Ще бъде ли премахнат Паметникът на Съветската армия


Ден на митинги през вчерашния ден пред Паметника на Съветската войска в София. Причина за това още веднъж стана концепцията за демонтажа му, за която през последните дни се приказва все по-честно. Начало на недоволството на протестиращите даде решение на Министерския съвет отпреди седмица, по предложение на новия регионален шеф Вяра Тодева, да промени статута на монумента от обществена държавна благосъстоятелност на частна такава.

В сряда митинг имаше пред Паметника, а присъединяване в него взеха представители на Българска социалистическа партия, „ Възраждане ” и „ ЛЕВИЦАТА! ”.

Александър Шпатов правист и публицист, част от гражданската самодейност за демонтажа на монумента. По думите му в случай че има воля, паметникът доста бързо може да бъде изместен. Той акцентира, че сходна воля за пръв път е била демонстрирана през месец март тази година от представители на ГЕРБ и „ Демократична България ” в Столичния общински съвет.

„ Гласуваха решение, в което се твърдеше, че отваря пътя към демонтажа. Едната точка беше за организирането на интернационален конкурс за това пространство по какъв начин да наподобява след премахването на паметника. Другата точка беше да се водят договаряния с Областната администрация, а третата беше да се постави осведомителна табела. Сега сме август месец. Нито е разгласен подобен конкурс, нито има табела тук, дори плочата е възобновена ”, уточни Шпатов.

По думите на юриста плочата с надписа може още на следващия ден да бъде отстранена, изключително след промяната на статута на паметника. „ Да я сложат в музей. Тя е скъпо удостоверение за силата на тоталитарната власт ”, предложи един от основателите на релокацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР