Демонтажът на Паметника на Съветската армия не спира. Екзекутираха и

...
Демонтажът на Паметника на Съветската армия не спира. Екзекутираха и
Коментари Харесай

Демонтажът на ПСА не спира. Екзекутираха и майката с детето!

Демонтажът на Паметника на Съветската войска не стопира. " Екзекутираха " и майката с детето, както се вижда от фотосите.

 

Фигурите от монумента се режат безчовечен с флекс. По този метод служащи преди минути са разрязали и фигурите на майката и детето от Паметника на Съветската войска.

 

Разрушаването на ПСА стартира във вторник вечерта, когато бе отрязана ръката на руския боец, държаща автомат.

 Тази заран бе свалена и главата му.

 

Снощи дейностите по демонтажа бяха придружени и от митинг на " Възраждане ", чиито симпатизанти се бяха събрали към оградата на паметника. От другата страна на паметника пък се организираше кротичък флашмоб в поддръжка на преместването на монумента. 

Привърженици и съперници на демонтажа влязоха за малко в словесни пререкания.

 

Наред с " Възраждане " и Българска социалистическа партия президентът Румен Радев също скочи против демонтажа.  " Обикновено който няма решение за сегашното и визия за бъдещето, води война с предишното. Варварското заличаване на монументи не е единствено опит за изтриване на историята, само че изостря мощно публичното опълчване. Защото разрушаването на един монумент води неизбежно до отрицаването на различен монумент ", разгласи той пред публицисти нощес и предизвести, че " българите няма да гледат безучастно ". 

 

" 270 000 лева е сумата без самата реституция. Тя бе обезпечена от Министерски съвет с разпореждане в петък. След като завърши демонтажът, ще се разбере какъв брой коства реставрацията и ще можем да обявим социална поръчка за това ", разяснява регионалният шеф на София Вяра Тодева.

 

Паметникът е основан от колектив с началник скулптора Иван Фунев.Автори-архитекти са арх. Данко Митов, арх. Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов.
Автори-скулптори са Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров и Петър Дойчинов. Художник график е Борис Ангелушев.

Самият монумент съставлява висока 37 метра пресечена пирамида, над която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна комбинация – руски боец, български служащ и майка с дете, направена от Васка Емануилова и Мара Георгиева

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР