Демонстрантите против санитарните мерки в Канада станаха новите герои на

...
Демонстрантите против санитарните мерки в Канада станаха новите герои на
Коментари Харесай

Чак до Нова Зеландия: Как Конвой на свободата вдъхновява протести

Демонстрантите срещу санитарните ограничения в Канада станаха новите герои на консерваторите и съперниците на рестрикциите, които приканват за усилване на митингите - от Ню Йорк до Нова Зеландия, написа Сирил Жулиен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

По образеца на канадските водачи на камиони стотици общински чиновници в Ню Йорк демонстрираха

в понеделник срещу решението на градската администрация да уволнява от петък отказалите имунизация против COVID-19. Развявайки огромно канадско знаме, те жигосаха "медицинската робия и наложителната имунизация ".

Ден по-рано стотина водачи стачкуваха в Аляска

против наложителната имунизация, подкрепяйки сътрудниците си от другата страна на границата.

Създаден в края на януари от канадските водачи на тирове, които са срещу изискваната наложителна имунизация за влизане в Съединени американски щати, "Конвоят на свободата " бързо се трансформира в митинг против здравните ограничения в Канада като цяло, а за някои стачкуващи - против държавното управление на Джъстин Трюдо. Потеглили от Ванкувър, стотици камиони блокират към този момент над седмица центъра на канадската столица Отава, чийто кмет разгласи изключително състояние, с цел да се оправи с блокадата.

Движението получи поддръжката на консерватори в държавното ръководство на Съединени американски щати -

от тексаския сенатор Тед Круз, нарекъл протестиращите "герои " и "патриоти ", до експрезидента Доналд Тръмп, без да пропущаме ексцентричния милиардер Илон Мъск. Прозвучаха също апели митингът да обхване и федералната столица на Съединени американски щати.

"Конвоят на свободата би могъл да дойде във Вашингтон дружно с американските водачи на камиони, които считат да се разгласят срещу смехотворната политика на Джо Байдън по отношение на COVID-19 ", съобщи Тръмп.
Протестната вълна се разля из целия свят, подхранвана и подкрепяна от популистките течения, критикуващи ограниченията на ръководещите елити, убийствени съгласно тях за човешките свободи.

"Твърде вдъхновяващо "

Във Франция страница от Facebook, наречена също "Конвой на свободата " и събрала над 275 000 почитатели, приканва съперниците на мощно рестриктивните санитарни ограничения, наложени от държавното управление, да се стекат в неделя към Париж за блокада на столицата. За разлика от Канада този апел не идва от водачите на тирове. Движението е в духа на "жълтите жилетки ", които преди пандемията подлагаха на критика несигурността и показваха недоволството на част от популацията от скъпотията в страната.

Те вземат още веднъж на прицел политиката на президента Еманюел Макрон, избирайки като метод за деяние акциите на публични места. Протестът бе възобновен от антиваксърите и критиците на публичната и политическата реторика при ръководството на рецесията. Реми Монд, един от уредниците на френския "Конвой ", назовава канадското придвижване "много вдъхновяващо ".

Във Facebook той подлага на критика какво ли не - "рестрикциите, санитарните паспорти,

повишаването на силата, цената на живота и повдигането на (възрастта) за пенсия " - претенции, напомнящи тези на "жълтите жилетки ". Атакува и опитите на политици, по-специално от крайната десница, да извърнат митинга в своя изгода, наблягайки, че той е "аполитичен ".

Други групи в обществените мрежи се оповестиха и за митинги в Брюксел , седалището на Европейския съюз. Движението събра последователи чак в Нова Зеландия , където ескорт от камиони и каравани блокира през вчерашния ден квартала на Народното събрание в столицата Уелингтън в символ на неодобрение от здравните ограничения в страната, които са измежду най-строгите в света. Стотици транспортни средства с изписани по тях послания като "Върнете ни свободата " и "Принудата не е единодушие " паркираха из улиците към Народното събрание. Демонстранти носеха канадски флагове в поддръжка на водачите от Отава.

Според Стю Мейн, гражданин на Уелингтън, стачкуващите считат, че държавното управление не чува техните паники за накърнените им права.
Министър-председателката Джасинда Ардърн посочи, че множеството новозеландци поддържат държавната стратегия за имунизация, както и наложителната имунизация за някои специалности и въвеждането на санитарни паспорти.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР