Демонстранти събориха статуите на британските кралици Виктория и Елизабет Втора

...
Демонстранти събориха статуите на британските кралици Виктория и Елизабет Втора
Коментари Харесай

В Канада събориха паметници на британските кралици Виктория и Елизабет II

Демонстранти събориха статуите на английските кралици Виктория и Елизабет Втора в канадския град Уинипег, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало в миг, когато гневът в Канада се ускорява след откриването на останките на деца в безименни гробове в региона на учебни заведения, в които в миналото са се обучавали възпитаници от коренното население на страната. Статуите на двете английски кралици бяха свалени през вчерашния ден - точно на националния празник, Деня на Канада. 

Първо бе съборен паметникът на кралица Виктория пред постройката на Народното събрание на провинция Манитоба, чиято столица е Уинипег. Множеството приветства рухването на статуята на земята, а след това хората започнаха да танцуват към нея и да я ритат. Някои стачкуващи боядиса дланите си с алена багра и след това ги избърсаха в монумента и пиедестала му, тъй че там да останат като че ли кървави отпечатъци. 

Издигащата се наоколо скулптура на кралица Елизабет Втора също беше свалена от постамента си. 

Кралица Елизабет Втора в този момент е държавен глава на Канада, а кралица Виктория е била на трона от 1837 до 1901 година, когато Канада е била част от Британската империя. 

Протести поради трагичната орис на деца от коренното население имаше през вчерашния ден и в най-многолюдния канадски град Торонто, а хиляди хора се включиха в шествие във федералната столица Отава. На доста други места бяха проведени бдения и манифестации. 

По традиция Канада отбелязва националния си празник с обилни тържества. Тази година обаче доста градове анулираха тези събития поради абсурда с безименните гробове, принудил канадците да се изправят пред колониалната си история. Премиерът Джъстин Трюдо съобщи, че в този момент Денят на Канада ще бъде ден за размисъл. 

Близо 1000 безименни гроба бяха открити на терените на някогашни пансиони в канадските провинции Британска Колумбия и Саскачеван. Повечето от тези учебни заведения са били ръководени от Католическата черква и са били финансирани от държавното управление. В продължение на 165 години - до 90-те години на предишния век, - учебните заведения разделяли принудително деца от коренното население от техните фамилии. В тези образователни заведения децата били недохранвани и унизени физически и полово. През 2015 година специфична комисия, основана от канадските управляващи, назова случилото се " културен геноцид ". 

" Британското държавно управление осъжда всяко деяние, оскверняващо монумент на кралицата ", съобщи представител на премиера Борис Джонсън.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо също порица вандалските прояви, осъществени в четвъртък, в това число събарянето на две скулптури на английски кралици.  " Неприемливо и незаслужено е, че в цялата страна бяха осъществени вандалски прояви и палежи, в това число против католически църкви ", съобщи Трюдо на конференция. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР