Демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление в България,

...
Демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление в България,
Коментари Харесай

Галъп: Българите вярват в демокрацията, но не смятат, че управлението е по волята на народа

Демокрацията резервира облика си на най-хубавото допустимо ръководство в България, без значение от вероятни дефекти. Едва 13 на 100 от хората у нас, обаче имат вяра, че страната ни се ръководи по волята на народа.

Това демонстрират данни от световно изследване на " Галъп интернешънъл ", извършено в 43 страни, отдадено на утвърждението на демократичните процеси по света.

 

51% от запитаните българи одобряват демокрацията като най-хубавото допустимо ръководство, без значение от вероятни дефекти. 19% обаче не са съгласни, а към една четвърт от популацията у нас се колебае (24%) и нито е според, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

 

 

В международен мащаб 59% от запитаните дават отговор, че демокрацията е най-хубавата система на ръководство за болшинството. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито склонен, нито несъгласен.

 

Държавите от Европейски Съюз наподобява в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, макар минусите си (71%). Тези настройки обаче са по-силно изразени в западните страни от Съюза (77%), в сравнение с в източните (60%), Европейските страни отвън Европейски Съюз също харесват демокрацията, само че не със същата убеденост (57%). Има, несъмнено, и изключения като, да вземем за пример, Косово – една от страните в световен мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за ръководство.

 

Демокрацията е одобрявана по целия свят, само че въпреки всичко в райони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка позитивните настройки не са толкоз мощно изразени – към 50% – за разлика от западните елементи на света.

 

Случаят с Русия е изключително забавен – там единствено 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, а 13% не са съгласни; една трета се двоумят, а друга една трета не знаят по какъв начин да отговорят.

 

Зачита ли се волята на народа?

На този декор стеснителен дял от единствено 13 на 100 имат вяра, че страната ни се ръководи по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на 100 се двоумят. Така България се подрежда в топ 5 на страните, чието население не счита, че страната му се ръководи по волята на народа.

 

Резултатите сочат още и че в някои от страните и районите, които са считани за мостри на народна власт, рецензията към метода на ръководство е най-силна. В Съединени американски щати (25%), Канада (30%) и Европейски Съюз (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на единодушие с изказванието „ Страната ми се ръководи съгласно волята на народа “.

 

В подтекста на президентски избори в Русия проучването записва единствено 13% от респондентите там, които се съгласяват, че ръководството там е съгласно волята на народа.

 

В огромни райони и страни като Индия (68% позитивни отговори), някои страни от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват доста по-склонни да кажат, че ръководството е по тяхната воля.

 

Свободни и почтени ли са изборите?

Доверието в изборите в България също е на сериозни равнища – 21% от българите считат, че те са свободни и почтени, 49% са на противоположното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят изказванието, а останалите не могат да отговорят. Това още веднъж слага България в топ 5 на страните с най-ниско доверие в изборния развой.

 

В международен мащаб 44% от интервюираните считат, че изборите в страните, където живеят, са почтени и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.

 

Изборите са считани за свободни и почтени в Индия (66% утвърдителни отговори), Европейски Съюз (особено западните страни – към 68%, само че осезаемо по-малко в източните – 36%). Канада и Съединени американски щати също имат релативно високи дялове в обществата си, вярващи в честността и справедливостта на вота. В Африка, Западна Азия, и Русия се оказва, че хората, които считат, че изборите не са свободни и почтени, са повече от тези, които считат че страната им се ръководи по волята на народа.

Проучването на " Галъп интернешънъл " е извършено в 43 страни като са интервюирани общо 44 603 души. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2023 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн.

Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР