Демокрацията, върховенството на закона и основните права на човека са

...
Демокрацията, върховенството на закона и основните права на човека са
Коментари Харесай

Проучвания сочат, че доверието на гражданите към ЕС е намаляло

Демокрацията, върховенството на закона и главните права на индивида са най-важните полезности на Европейския съюз. Те обаче бяха разтърсени през последните години. През 2022 година членове на Европейския парламент бяха упрекнати в присъединяване в корупционен скандал " пари против въздействие ", в който се твърди, че са забъркани Катар, Мароко и Мавритания. Година и три месеца по-късно, Европейският парламент заведе дело против Европейската комисия по отношение на освобождението на замразени средства за Унгария - страна, за която твърди, че не е спазила стандартите за самостоятелност на правосъдната власт, заложени в договорите на Европейски Съюз.
Виждам доста блаженство в европейската политическа класа в целия политически набор, от дясно до ляво. Хората, които се кандидатират за избори, споделят: ами, европейските жители евентуално са не запомнили за това, а аз нямам доверие в това. Смятам, че има нещо доста надълбоко, което би трябвало да се свърже с " Катаргейт " и няколко други дребни или по-малки абсурда, че последствията от този момент насам сочат, че в институциите съществува просвета на безотговорност.
Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз в университета " Жан Моне " в Париж

С наближаването на европейските избори доверието в европейските институции е подложено на по-строг надзор. Според последното изследване на Евробарометър втората най-голяма опасност за демокрацията за хората в целия блок е възходящото съмнение и песимизъм към демократичните институции.

„ Бих споделил, че те би трябвало да дават отговор на полезностите и стандартите, които се изискват от 27-те страни членки. Когато става въпрос за господство на закона и въпрос за честност на обществените институции. Те обаче не са го създали. За страдание има двоен стандарт сред комисията в Парламента и страните членки във връзка с стандартите, които те изискват, когато става въпрос за тези въпроси, и стандартите, които те слагат пред себе си. И до момента в който това противоречие не бъде уравновесено или преодоляно, тогава доверието в очите на гласоподавателите към институциите ще продължи да понижава “, споделя Николас Айоса, шеф на Transparency International EU.

Експерти споделят, че една от главните задания на идващия европарламент ще бъде да си върне цялостното доверие на всички европейски жители.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР