Демокрацията миналата година е била изправена пред най-сериозната криза от

...
Демокрацията миналата година е била изправена пред най-сериозната криза от
Коментари Харесай

Демокрацията е в отстъпление по света, сочи доклад на "Фрийдъм хаус"

Демокрацията предходната година е била изправена пред най-сериозната рецесия от десетилетия насам, а упадъкът на свободата на световно равнище е маркиран за 12-и следващ път. Това са изводите в новия отчет на неправителствената организация " Фрийдъм хаус ", оповестен през вчерашния ден. През 12-годишния интервал на световен спад, почнал през 2006 година, 113 страни са отчели категоричен спад, а единствено 62 страни са отчели ясно усъвършенстване, се споделя в документа.

Според текста, озаглавен " Свободата на света през 2018 година " Миналата година съществени демократични правила, включително гарантиране на свободни и обективни избори, правата на малцинствата и свободата на пресата и върховенството на закона - са били подложени на офанзиви. В 71 страни е маркиран спад в региона на политическите права и гражданските свободи, а единствено 35 страни са отбелязали прогрес .

Осемдесет и осем страни по света са свободни и България е измежду тях съгласно оценката на " Фрийдъм хаус ". Те съставляват 45 % от общо 195 страни по света и над 2.9 милиарда души или 39 % от световното население. Броят на свободните страни е повишен с една спрямо данните отпреди година. Това са изводите в отчета неправителствената организация " Фрийдъм хаус ", оповестен на уеб страницата ѝ.

Близо 4.5 милиарда души живеят в отчасти свободни и несвободни страни

Докладът е озаглавен " Свободата по света през 2018 година " В него броят на страните, окачествени като отчасти свободни е 58 или 30 на 100 от всички оценени страни. В тях живеят близо 1.8 милиарда души или 24 % от популацията на света. Броят на отчасти свободните страни е повишен с една спрямо данните от отчета от предходната година, обобщава Българска телеграфна агенция.

Общо 49 страни са избрани като несвободни . Те съставляват 25 % от страните по света. Броят на хората живеещи в несвободни страни е съвсем близо 2.7 милиарда души или 37 % от популацията на света. Повече от половината от този брой обаче живеят в единствено една страна от категорията - Китай. Броят на несвободните страни остава същия спрямо данните отпреди година. Сред несвободните страни с изключение на Китай са посочени Афганистан, Ангола, Бахрейн, Беларус, Азербайджан, Куба, Казахстан, Етиопия, Египет, Либия, Русия, Руанда, Северна Корея, Катар, Венецуела, Зимбабве, Йемен, Сирия и други

Къде е България

Според данните от отчета, касаещи България , тя е свободна страна и не е отбелязала нито усъвършенстване, нито утежняване на резултата си. Оценката се прави въз основа на два критерия - политически права и цивилен свободи. Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7. България е оценена и по двата критерия с оценка 2. Като цяло общата оценка на България за това, че е свободна страна, е 80 - оценка, която не се е променяла през последните няколко години.

За информация оценка 100 се дава на най-свободните страни, а оценка 0 значи най-несвободни страни. За съпоставяне несвободна страна като Сирия е оценена даже с оценка под нулата - с минус едно. В частта за България се добавя още, че медиите са отчасти свободни. В раздела за страната има и обяснителна записка, съгласно която подробният отчет за страната се чака по-късно.

Докладът е илюстриран с подигравка, на която се вижда демокрацията и човешките права, показани като жена-войн, която се пази със щита си от стрели. Зад нея се прикриват бойци със щитове със знамената на Германия, Франция и Англия, до момента в който зад тях Доналд Тръмп е седнал на земята, хвърлил е щита си със знамето на Съединени американски щати и гледа екрана на смарт телефона си.

Съединени американски щати " отстъпват ", Китай и Русия утвърждават ползите си

За Съединените щати в отчета се отбелязва, че те са отстъпили от обичайна си роля на водачи и на образец за демокрацията посред интензивен спад в региона на американските политически права и цивилен свободи. През миналата година обаче ерозията на демократичните стандарти е била " по-дълбока, по-бърза ", в сравнение с когато и да било, а интернационалната известност на Съединени американски щати като първенец в положителното ръководство и човешките права е потърпевша.

Data folks! Number crunchers! @FreedomHouseDC`s Freedom in the World data for 1972-2017 is found here: https://t.co/lPtPt0j4au#freedomreport#datajournalism#democracypic.twitter.com/xp0DKEbsH1
— Shannon O`Toole (@shannon_etc) January 16, 2018

Макар през последното десетилетие Съединени американски щати да се минали през серия компликации в провеждането на избори и в наказателното право при ръководството " и на двете огромни политически партии ", през 2017 година " главните им институции бяха атакувани от администрация, която отхвърля откритите правила на етично държание в доста действия, " отбелязва " Фрийдъм хаус ".

" Самият президент (Доналд) Тръмп смеси терзанията на бизнес империята си с ролята си на президент, назначи членове на фамилията на високи постове в екипа си, изпълни други позиции с лобисти и представители на специфични ползи и отхвърли да съблюдава практики на бистрота, признати от предшествениците му. " Споменават се и заканите на Тръмп към медиите, " презрението му към имигранти мюсюлмани и от Латинска Америка и набелязването на някои афроамериканци. " Американските институции не стопират да работят поради държанието му, само че то ги отслабва и това има " съществени посредици за положението на американската народна власт и ролята на Америка по света. "

Seventy-one countries suffered net declines in political rights and civil liberties last year. The US retreated as a leader and exemplar of freedom https://t.co/PVThHYTiiV#FreedomReportpic.twitter.com/dDTBkEuJqa
— Jim Murphy (@jimmurphySF) January 16, 2018

В отчета се отбелязва, че Китай и Русия уголемяват своето антидемократично въздействие. Пише, че Пекин е употребявал стопански и други връзки , с цел да повлияе на демокрации като Австралия и Нова Зеландия, че е дал и дипломатическа и материална поддръжка за репресивни държавни управления от Югоизточна Азия до Африка, че е заставил разнообразни страни да репатрират китайски жители, търсещи леговище зад граница.

За Русия на Владимир Путин се споделя, че е направила акции за дезинформация преди изборите в редица страни, включително Съединени американски щати, Франция и Германия, че култивира връзки с ксенофобски партии из Европа, че заплашва или нахлува в най-близките си съседи и че служила за различен източник на военна помощ за близкоизточните диктатури. Посочва се, че главната цел на Русия е да подкопае демократичните страни и да разпокъса институции, които държат сплотени тези, като да вземем за пример Европейски Съюз.

Турция към този момент е " несвободна "

Споменава се, че в Близкия изток властнически управници в Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет утвърждават ползите си по безразсъдни способи, които удължават дългогодишните спорове в Либия и Йемен. Споменава се и техният неочакван опит за обсада на Катар - хъб на интернационалната търговия и превоз. За Иран се споделя, че е изиграл своята лична роля в районните спорове, ръководейки мрежи от милиции, разпростряли се от Ливан до Афганистан.

За Турция се споделя, че президентът Ердоган е разширил и засилил енергичните ограничения против тези, които са възприемани като врагове. Споменават се рефендумът за преход към президентска република, всеобщата промяна на определени кметове с такива, назначени от кабинета, преследванията на деятели и продължаващото премахване на държавни чиновници, затваряне на медии и конфискуване бизнеси. Споменава се и за офанзивата против кюрдското малцинство, която в подмяна подхрани турската дипломатическа и военна интервенции в прилежащите Сирия и Ирак. Всичко това съгласно " Фрийдъм хаус " " разколебава жителите в изразяването на гледни точки по чувствителни въпроси. "

(Повече за свободата в интернет в Турция от предходния отчет на " Фрийдъм хаус " можете да четете тук.)

За Мианма се загатва бруталната акция за етническо пречистване против мюсюлманите рохинги , като връзка с тази акция се споделя, че останалата част на интернационалната общественост е била безсилна в отговора си против нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР