Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите

...
Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите
Коментари Харесай

Изкоренете корупцията, призова Байдън от трибуната на ``Три морета`` в София |

Демокрациите би трябвало да потвърдят, че могат да работят за народите си, да се влага в добра инфраструктура по транспарантен метод, в това число посредством самодейностите по " Три морета ", да се изкорени корупцията. 

Това заяви президентът на Съединени американски щати Джо Байдън във видеообръщение към участниците в Шестата среща на върха на форума за районно съдействие " Три морета ".

Българският държавен глава Румен Радев е хазаин на интернационалното събитие, в което вземат участие президенти и ръководители на делегации от 12-те страни участнички от Европейски Съюз и стратегическите сътрудници – Съединени американски щати, Европейската комисия и Германия. Форумът се организира на 8 и 9 юли в Националния замък на културата в София.

Съединени американски щати ви поддържа във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия район и с институциите, с цел да може Европа да извърши отколешната си цел - да е обединена, да работи и да живее в мир, съобщи Байдън.

Американският президент акцентира, че Съединени американски щати поддържа самодейността " Три морета ", защото тя дава " необикновен капацитет да се усъвършенства просперитета на този район и на целия свят ".

Като работите дружно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички жители на района ще могат да се конкурират и да процъфтяват, с цел да може светът да е по-сигурен, да няма страни, които саботират други с кибер офанзиви, сподели още Байдън. Можем да го реализираме дружно, добави той.

Румен Радев: Нашият район ще става все по-привлекателен за стратегически вложения

Регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за огромни стратегически вложения, с помощта на засиленото партньорство в границите на Инициативата „ Три морета “, съобщи Румен Радев при откриването на Президентския панел на Бизнес форума, който се организира в границите на Шестата среща на върха.

По думите на Радев, Инициативата „ Три морета “ се е утвърдила като платформа за разговор за установяване на стратегически насоки за ускорение на икономическия напредък и посредством транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност да се преодолее изоставането на нашия район в развиването на инфраструктурата, в съпоставяне със Западна Европа, и по този начин Старият континент да стане по-хомогенен, обединен и проспериращ.

„ Реалисти сме и изцяло осъзнаваме какъв брой сложна и извънредно амбициозна е тази задача, защото нужните вложения доста надвишават наличните запаси, както на обособените страни, по този начин и европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и големия капацитет, който може да бъде разпрострат със силата на общите ни старания “, означи президентът.

Като основни фактори за триумфа на самодейността Румен Радев дефинира привличането на важен капиталов интерес, насърчаването на новаторски форми за образован напредък и основаването на работещи бизнес партньорства.

Румен Радев открои приноса на Инвестиционния фонд, основан преди две години, за използването на кардинално нов метод за активизиране на частния капитал, което изпраща явен сигнал към бизнеса.

„ Свидетели сме на първите три вложения във всяка област на съдействие – превоз, цифровизация и енергетика, осъществени за по-малко от година и чакаме тази динамичност да се форсира “, уточни президентът.

Конкурентоспособността и икономическият триумф изискват създаване и внедряване на „ интелигентни решения ” в енергетиката, превоза и дигитализацията и интензивно партньорство още при научните проучвания и нововъведенията, акцентира още президентът.

Румен Радев изрази упоритостта на България за постигането на доста по-добра съгласуваност в науката, образованието, технологиите и нововъведенията, за развиване на капацитета на младежите от района, които да останат ангажирани с неговото развиване. В рамките на форума е проведена и среща на организациите за научноизследователска и развойна активност и нововъведения на участващите в самодейността страни, с очакване да се реализира съглашение за съдействие.

В изявлението си президентът напомни и че без интензивно съдействие с нашите съседи в областта на енергетиката и превоза, синергията по оста Север-Юг няма да бъде изцяло приключена и приветства отправената обща покана към президента на Гърция да бъде посетител на форума.

Президентът на Германия прикани за сближаване сред Източна и Западна Европа

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази поддръжка за задачите на Инициативата „ Три морета “ за подсилване на свързаността и сигурността в района.

„ Искаме да се ангажираме още повече за осъществяването на тази цел, изключително когато съответните планове съответстват с нашата визия за по-зелена Европа “, уточни Щайнмайер.

По думите му Германия, като страна в сърцето на Европа, има интерес от усилване на връзките Север-Юг и Изток-Запад и доближаване сред Източна и Западна Европа.

Кристалина Георгиева: Винаги е наслаждение да се върнеш у домa

Винаги е наслаждение да се върнеш у домa. От основаването си преди шест години самодейността способства за позитивния подтик за напредък в района и за неговия незабравим прогрес. Икономиките на страните от района на Трите морета не престават да реализират по-добри резултати от тези на западноевропейските си съседи. В интервала 2015-2019 година те означават междинен годишен растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,8 %, което е съвсем два пъти повече от темпа на напредък на ЕС-15. Тези по-добри резултати се резервираха и в най-лошите времена през предходната година, когато COVID-19 провокира дълбока криза в целия свят, заяви управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в границите на Бизнес форума.

Икономиките на страните от района на Трите морета се свиха със приблизително 4 %, до момента в който в Западна Европа свиването беше към два пъти по-голямо. В вероятност, дванайсетте стопански системи са на път да възстановят равнището на Брутният вътрешен продукт от 2019 година до края на тази година и да продължат да понижават разликата в приходите в средносрочен проект, като до 2025 година ще порастват с към 1,2 % годишно повече от стопанските системи на ЕС-15. Това е чудесна вест — тя значи, че районът остава твърдо на пътя на конвергенцията със западните си съседи, наедно със стремежите на хората в него. Това е и удостоверение на изгодите от построяването на устойчиви пазарни стопански системи и постоянни макроикономически основи — те послужиха добре на района при настъпването на рецесията и ще продължат да го вършат и в бъдеще, каза Георгиева.

Голяма част от към този момент направеното, с цел да се даде приоритет на инфраструктурата и свързаността, е основен съставен елемент на тази резистентност и на способността на стопанските системи ви да се възстановят толкоз безапелационно. Това ще бъде жизненоважно за поддържане на темпа на конвергенция, акцентира тя.

Първо, вложенията в инфраструктура могат доста да усилят индустриалния потенциал и промишления артикул. Според нашите оценки за всяко изхарчено евро това ще докара до увеличение на производството с 1,7– 2,5 пъти в дълготраен проект. При това не става дума единствено за стимулиране на днешната стопанска система, а за построяването на стопанската система за утрешния ден. Правилните вложения, които регистрират нуждата от разбиране на нисковъглероден и резистентен на климатичните промени път на напредък, могат освен да подобрят свързаността, само че да го създадат, като ускорят прехода към новата стопанска система на климата, повишавайки конкурентоспособността на района в бъдеще, каза управляващият шеф на МВФ.

Второ, на фона на всички компликации и премеждия пандемията насочи вниманието ни към цената на цифровата съгласуваност. Тя постоянно е била водещ приоритет за самодейността „ Три морета “, а през днешния ден става още по-приоритетна. На трето място, пандемията даде опция да се разбере, че „ обществената “ инфраструктура е също толкоз значима, колкото и „ физическата “. Последните 16 месеца разкриха дефекти в обсега и качеството на опазването на здравето в доста елементи на света. Този район не прави изключение — тук разноските за опазване на здравето са две трети от тези в Западна Европа, което утежнява провокациите, свързани с неподходящите демографски условия, съобщи Кристалина Георгиева.

Позволете ми да завърша с къс персонален коментар. Когато преди време опазих докторската си степен по стопанска система в тогавашния Институт „ Карл Маркс “, България, както и останалите страни от някогашния Съветски блок, даже не беше член на МВФ. Подобно на нашите страни, работих интензивно за превъзмогване на наследството от предишното ни и твърдо имам вяра, че това ни прави по-силни. Инициативата „ Три морета “ е плод на силата точно на този опит и разбиране: поисквам ви триумф в разгръщането й в оптималната степен за построяването на динамични и благоденстващи стопански системи за всички наши нации, сподели още Георгиева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР