Демократите в Камарата на представителите, водени от Нанси Пелоси, представиха

...
Демократите в Камарата на представителите, водени от Нанси Пелоси, представиха
Коментари Харесай

Защо Тръмп може да бъде импийчнат, но не и отстранен

Демократите в Камарата на представителите, водени от Нанси Пелоси, показаха през вчерашния ден публично две обвинявания за импийчмънт против президента Доналд Тръмп – за корист с власт и за възпрепятстване на следствие на Конгреса. Шансовете Тръмп да бъде импийчнат са относително високи, само че тъкмо противоположното важи за действителното му премахване от служба.

Накратко, процесите по импийчмънт в Съединени американски щати са разграничени на две – гласувания в долната и горната камара (Сената). В долната камара е нужно нормално болшинство, до момента в който в Сената са нужни две трети от гласовете. Това прави сметката за Демократическата партия, която желае импийчмънт, меко казано, комплицирана. В момента демократите имат солидно болшинство в Камарата на представителите, само че малцинство в Сената. Казано в резюме - Доналд Тръмп евентуално ще поеме пътя на Бил Клинтън, да бъде импийчнат от долната камара, само че избавен от горната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Фаза 1: Импийчмънтът в камарата е съвсем сигурен

Демократическата партия желае да импийчне Тръмп по обвинявания, че е изнудвал украинския президент Володимир Зеленски да проверява евентуалния си съперник на идващите президентски избори, демократа Джо Байдън. Другото обвиняване е, че Тръмп и Белият дом са попречили на следствието на Конгреса, което траеше допреди няколко дни.

Процесът по следствието беше шумно подложен на критика и от Тръмп, и от сътрудниците му републиканци най-вече тъй като то беше значително едностранчиво. Съотношението на очевидците, извикани от демократите, по отношение на тези, извикани от републиканците, беше 3 към 1, като всеки очевидец говореше по този начин, както се очакваше от повикалите го, само че в последна сметка демократите се провалиха в една от главните си цели - да убедят болшинството от американците, че Тръмп би трябвало да бъде импийчнат. В момента социологическите изследвания демонстрират, че дейното население е разграничено на две съвсем съвършени половини, само че премахването на президента е непопулярно решение измежду републиканци и самостоятелни.

Демократите съвсем сигурно ще съберат болшинство, посредством което да трансферират топката в полето на сенаторите. Дори това обаче не е на 100% несъмнено, тъй като конгресмените от щати и окръзи, които бяха извоювани от Тръмп през 2016 година, носят опасности. Криси Хулахан, представител от подобен окръг, разяснява преди дни пред Reuters, че при последната ѝ среща с гласоподавателите въпросът за импийчмънт даже не е бил издигнат и той не е измежду ползите на жителите.

Фаза 2: Сенатът отвръща на удара

Ако импийчмънтът премине първата фаза, то процесът ще отиде в Сената. Там републиканците имат 53 сенатори против 47 демократи, а за премахване на президента са нужни най-малко 67 сенатори, т.е. демократите би трябвало да убедят 20 свои сътрудници, че Тръмп би трябвало да бъде отхвърлен. Това е съвсем невероятно, тъй като републиканците до момента демонстрират, че изобщо не са съгласни с изказванията на опозиционната партия, нито биха рискували да отстранен президент-републиканец месеци преди президентски избори.

Възможностите в Сената са две: или да има нов развой, при който републиканците ще имат надзор и ще могат да викат свои очевидци и да опитат да наложат своите тези, или развой изобщо да не се състои. Такава възможност към този момент беше повдигната от водача на болшинството в Сената Мич Макконъл, бездънен песимист във връзка с импийчмънта, който разяснява, че е допустимо да се премине непосредствено към гласоподаване след встъпителните речи на двете страни.

Самият Тръмп посредством Белия дом съобщи, че няма да взе участие в процеса в Камарата на представителите, а би изпратил представители на администрацията (или да се появи самия той, което също е обсъждал като вероятност) единствено пред републиканския Сенат.

Пропиленият златен патрон

Големият неуспех може да се окаже за демократите, тъй като процесът може да завърши още през януари или февруари, което да отвори цели девет месеца на Тръмп за дейна акция за втори мандат. Същевременно, един път импийчнат от долната камара, за президента няма значение какъв брой пъти още биха могли да бъдат гласувани обвинявания – топката постоянно ще бъде в полето на Сената.

За момента от всички близо 250 сенатори и конгресмени от Републиканската партия единствено един наподобява като сигурен глас срещу президента – Мит Ромни, претендентът за президент на партията през 2012 година В Камарата на представителите няма нито един нерешителен републикански глас, до момента в който в Сената има още няколко, които евентуално биха дали своят вот за отстраняването на Тръмп – само че техният брой е надалеч от нужните 20.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР