Демократичният свят трябва да се пази от панславянската хегемония на

...
Демократичният свят трябва да се пази от панславянската хегемония на
Коментари Харесай

Курти: Светът трябва да се пази от панславянската хегемония на Сърбия и Русия

„ Демократичният свят би трябвало да се пази от " панславянската надмощие " на Сърбия и Русия на Балканите. “ Това съобщи министър-председателят на Косово Албин Курти в изявление за швейцарския вестник „ Тагес-Анцайгер “, представен от „ Перископи “, преди пътуването си за Световния стопански конгрес в Давос.

Курти разяснява, че " локалното сръбско население е употребявано непозволено от Белград и някои въоръжени нарушители ".

" Ние постоянно сме подготвени за градивен разговор. Дали Швейцария би приела, в случай че някое малцинство в страната години наред кара с италиански или френски регистрационни номера? Огромното болшинство от сърбите в северната част на нашата страна нямат проблем с косовски регистрационни номера. Малка група от тях са употребявани от Белград. “ - показва Курти.

„ Въоръжените лица зад барикадите не се интересуват от правата, а от контрола на територията по границата със Сърбия. Те желаят да защитят северната част на Косово като зона без закони. Открихме там шест лаборатории за произвеждане на опиати, а също и копачи на биткойни, само че никой не заплаща сметките за електричество. " - споделя той.

Премиерът е загатнал пред американския президент Байдън, че " взаимното признание би трябвало да бъде в основата " на бъдещото съглашение сред Косово и Сърбия. Той беше запитан дали Европейски Съюз или Съединени американски щати са по-благоприятни като сътрудник за Косово.

" Европейски Съюз би трябвало да се замисли дали желае да продължи " както нормално " със Сърбия и да изплаща абсолютно всички дотации. Белград не утвърди глобите против Москва и получава най-евтиния газ от Русия. " За Белград връзките с Русия, а също и с Китай, са преди всичко. Това би трябвало да има своята цена. " - добавя той.

Според него " Сърбия не е естествена страна, тъй като не се е дистанцирала от наследството на диктатора Слободан Милошевич "

" Би било безконтролно да се каже, че не съществува риск от ескалация. След нападението на Русия над Украйна на 24 февруари станахме очевидци на доказателства за панславянска надмощие, като да вземем за пример взаимни военни учения сред Сърбия и Русия. Дори няколкостотин души могат да причинят огромни вреди. " - отбелязва той.

Според него Белград се стреми към автономност за сърбите.

" През последните 10 години сме подписали 33 съглашения със Сърбия. Почти нищо не е изпълнено. Някои от тези съглашения биха били и в наш интерес, само че Белград постоянно упорства за автономност на общините. Защо съгласно Вас? Сърбия желае Косово, сходно на Босна, да има страна в страната с Република Сръбска, т. е. да стане нефункционално. Казах на Вучич, че в случай че в действителност желае да направи нещо за сръбското малцинство, би трябвало да познава Косово. Не може да споделя, че Косово е " подправена страна ", и в това време да се застъпва за общинска автономност в границите на тази страна. Това е все едно да си поръчаш чай без чаша. Ние не сме глупави. " - акцентира сподели Албин Курти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР