Демократичният съюз на българите остро осъжда нечовешката постъпка на полицията

...
Демократичният съюз на българите остро осъжда нечовешката постъпка на полицията
Коментари Харесай

Демократичният съюз на българите: Акцията срещу КИЦ Босилеград и българските медици е нечовешка

Демократичният съюз на българите остро осъжда нечовешката постъпка на полицията в Босилеград и на Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето, които на 10 ноември в центъра на Босилеград организираха показна полицейска акция и арестуваха и задържаха през целия ден тримата български жители лекарите доктор Валентин Янев, доктор Красимир Андреев и доктор Цветанка Цолова по време на провеждането на филантропични медицински прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от специлизирана здравна помощ жители в КИЦ „ Босилеград “.
Според ДСБ поканата акция е била брутална и надълбоко антихуманна и не е имала нищо общо с обикновен ревизионен надзор на Здравната ревизия от Ниш, която, съгласно думите на самите инспектори, за финален е идвала в Босилеград преди осем години.

В отворена позиция от ДСБ декларират: " Същевременно, ние поздравяваме навременната интервенция на Посолството, Генералното консулство, позицията на вицепрезидента госпожа Илияна Йотова и позицията на външния министър на Р България госпожа Екатерина Захариева които поддържаха КИЦ „ Босилеград “ и Иван Николов в битката му за ползите на българското малцинство.
Ние задаваме въпроса къде беше Здравната ревизия когато босилеградските жители умираха в колите за спешна помощ на път до профилираните клиники в Сурдулица, Враня и Ниш? Кога Здравната ревизия за финален път е проверила дали и по какъв начин се вършат медицински прегледи на към момента живите възрастни и безпомощни хора в далечните босилеградските села? Къде беше здравната ревизия да управлява по какъв начин и с какви коли се извозваха тежко болните от Босилеград до ВМА в София когато това го организираше община Босилеград? Знаят ли господата здравни инспектори, че множеството босилеградски жители избират на лични разходи да се лекуват в България, вместо да бъдат подлагани на тестванията и униженията на които ги подлага сръбската здравна система на която цялостен живот заплащат медицинските си застраховки?

За сръбските полицейски и здравни инспектори през последните осем години най-голямото закононарушение е филантропичната акция в която българските лекари оказват здравна помощ по покана на КИЦ „ Босилеград “. За полицията в Босилеград е доста по-важно дали на постройката на КИЦ „ Босилеград “ стои българското знаме, дали и по какъв начин се отбелязва Деня на Западните околности, следващата годишнина от подписването на Ньойския контракт и пр, от това, по какъв начин да вземем за пример се организират и фалшифицират изборите за локална власт в Босилеград, какво е качеството на питейната вода, на хигиената в града, на околната среда и други витално значими неща.

Опитвайки се да стоварят отговорността върху КИЦ „ Босилеград “, сръбските управляващи за следващ път се пробват да хвърлят прахуляк в очите на българската общност и на представителите на българската страна, с цел да не видят купища други проблеми които заплашват самото оцеляване на българското малцинство в Сърбия.

Арестувайки тримата български лекари, полицията в Босилеград извърши една мръсна политическа поръчка на кмета на Босилеград Владимир Захариев с която той си отмъщава поради това, че българската страна пое в свои ръце оказването на здравна помощ на българи от Западните околности във Военномедицинска академия и го лиши от опцията той да я употребява за лични политически цели.

Няма никакво подозрение, че в тази своя активност кмета и ръководител на Националният съвет на българското малцинство Владимир Захариев се употребява и с поддръжката на централната власт в Белград която не инцидентно толерира всички негови незаконни дейности през последните 16 години.

Внимателно анализирайки дейностите на сръбските управляващи по отношение на „ арестуването “ на паметната плоча с имената на жертвите от Босилеградският разгром, протакането на възобновяване на образованието на български език в учебните заведения, изгонването на българската компания КАЛИНЕЛ от Босилеград, общото социално-икономическо състояние на българското население и най-сетне, арестуването на тримата български лекари при провеждането на филантропична акция в Босилеград, Демократичният съюз на българите за следващ път приканва двете страни за изцяло преосмисляне и прекратяване на ситуацията на българското малцинство в Сърбия по метод който да подсигурява естествени условия за живот на хората ".

Демократичният съюз на българите за следващ път приканва всички политически представители и цивилен сдружения в Босилеград и Цариброд, да преодолеят политическите си пристрастия и разделения и да се обединят на обща политическа платформа за избавление на българското малцинство. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР