Демократична България предлага ротация на номинациите за председател на 48-ото

...
Демократична България предлага ротация на номинациите за председател на 48-ото
Коментари Харесай

ДБ предлага ротация на кандидатите на ГЕРБ и ПП за председателския пост в парламента

" Демократична България " предлага ротация на номинациите за ръководител на 48-ото Народно заседание на двете най-големи политически сили ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната ". Това заяви след съвещание на групата ръководителят ѝ Христо Иванов пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Има подобен модел в Европейския парламент, уточни той.

Утре на председателски съвет взехме решение да отидем с предложение, с което да излезем отвън политическата логичност на лъчение на ръководител, да уточним сред парламентарните групи една стратегия най-малко от дилемите, които са най-спешни, и на тази база да реализираме единодушие за ротация сред номинациите на двете най-големи политически сили, сподели Христо Иванов.

Как тъкмо и на какъв интервал от време ще става ротацията е въпрос на техника и на разискване, изясни той.

По думите му обаче това разрешава към този момент решението да бъде не на база политическа толерантност или непоносимост, а на нуждата да се свърши някаква работа.

Такова решение би трябвало да включва в себе си като най-малко лъчение на бюджетна и правна комисия като краткотрайни комисии най-малко, добави Иванов.

По-рано, след 3 гласувания, депутатите не съумяха да изберат ръководител на новото 48-о Народно заседание. Това е казус в парламентарната история на България, откакто всички парламенти до момента са излъчвали своя ръководител още по обед.

По традиция той е бил издиган от първата по величина парламентарна група, а опозицията не е пречила това да се случи с процедурни хватки и диспути. Днес не беше по този начин, а разногласията и острият звук в пленарната зала придвижиха напълно предизборната изразителност отпреди 2 октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР