Демократична България обяви, че между двете четения на проектобюджета на

...
Демократична България обяви, че между двете четения на проектобюджета на
Коментари Харесай

ДБ контрира Асен Василев за максимален осигурителен праг от 3400 лева

" Демократична България " разгласи, че сред двете четения на проектобюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО), който бе признат на първо четене в сряда, ще внесе промени, свързани с оптималния осигуретелен приход.

Демократична България счита да отвърна финансовия министър Асен Василев, който е заложил повдигане на прага от 3000 на 3400 лева, като предложи покачването да не се случи в този момент, а вероятно през юли. Все още не е ясно дали с гласовете на опозиционните партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", министърът на финансите няма да бъде неодобрен, а ръководещото болшинство да се пропука още при първия по-сериозен тест.

Депутатът Ивайло Мирчев подсети, че " Демократична България "  е поела ангажимент към бизнеса, в частност асоциациите от бранша на осведомителните технологии, че промени в горния застрахователен предел ще има от 1 юли и то след полемика със заинтригуваните страни. А ръководещата коалиция е подкрепила този ангажимент. 

Мартин Димитров от Демократична България настоя първо да се запушат пробойните в бюджета, а след това да се подвига оптималният застрахователен приход.

Само преди дни вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, които са от квотата на " Продължаваме промяната ", се срещнаха с представители на най-големите организации от сектора на осведомителните технологии БАСКОМ, БЕСКО и БАИТ. Двете страни се договориха да засилят разговора между тях и взаимно да бъде направен предвидим механизъм за установяване на оптималния застрахователен приход, защото този проблем директно визира промишлеността на осведомителните технологии, която заплаща едни от най-високите заплати в страната и предлага услуги с висока добавена стойност. 

Досега финансовият министър пази тезата, че максималният застрахователен предел се подвига от 3000 на 3400 лв., тъй като, " когато се подвигат междинните заплати, би трябвало да се подвига и оптималният застрахователен приход и това е обикновено ".

В момента у нас осигуровки се дължат единствено върху трудово заплащане до 3000 лева на месец, като горницата над тази сума е освободена. Общо 217 хиляди лица в България имат облагаем приход над 3 хиляди лева Броят на тези с облагаем приход над 3400 лева е 163 хиляди. Структурата на лицата с по-високи приходи демонстрира, че към 25% от тях са IT експерти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР