Демократична България и Продължаваме промяната сезираха Конституционния съд за промените

...
Демократична България и Продължаваме промяната сезираха Конституционния съд за промените
Коментари Харесай

ДБ и ПП сезираха КС за изборните промени

" Демократична България " и " Продължаваме промяната " сезираха Конституционния съд за измененията в Изборния кодекс. Двете обединения оспорват конституционосъобразността на няколко групи изборни промени, прокарани в 48-ото Народно заседание от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Според Демократична България и Политическа партия машинното гласоподаване е толкоз осакатено, че вместо машинен избор се трансформира в различен тип гласоподаване с хартия. Те оспорват и анулацията на пробното отдалечено електронно гласоподаване, което отпадна сред първо и второ четене на Изборния кодекс, макар че беше въведено след референдум и решение на Народното събрание.

" На първо място оспорваме въвеждането на избор пред част от бг жители по какъв начин да гласоподават - дали с хартиена бюлетина или въведената бюлетина от машина. Този избор е за част от жителите. Тези в секции под 300 гласоподаватели нямат право на избор ", изясни Никола Минчев от Политическа партия. Според тях това е неравнопоставено отнасяне на жителите и подсети, че вносителите упорстваха тъкмо за избор на българските жители. Хората в преносими секции също нямат избор. Първата ни тематика е неравнопоставеното отнасяне на жителите, настоя Минчев.

Второто нещо, за което сезират Конституционен съд, е превръщането на машините за гласоподаване в печатни. " Машините, на които се гласоподава, би трябвало да дават отговор на някакви стандарти. Мнозинството в 48-ото Народно събрание тотално обезсмисли машинното гласоподаване - то не дава отговор на нормалните стандарти за такова ", изясни Минчев.

Начинът, по който бяха въведени измененията, посредством оферти сред 1 и 2 четене също е в жалбата - Конституцията изисква законите да се одобряват на две четения. Промените на първо четене са по-малки от обсег от окончателния вид, а тоталното им прекрояване на второ опонира на разпоредбите, считат в двете партии. Минчев призна, че сходна процедура не се случва за първи път и досега към момента не е глобена от Конституционен съд и в този момент е подобаващия миг съдът " да еволюира до такава процедура ".

Според него надали ще има решение преди изборите, защото има единствено 2 месеца. Надежда Йорданова уточни, че периодите, по които се работи, указват, че решението ще излезе от г
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР