“Демократична България” е твърдо за изпращане на оръжие и боеприпаси

...
“Демократична България” е твърдо за изпращане на оръжие и боеприпаси
Коментари Харесай

Не можем да си позволим нови избори, които да бъдат спечелени с решаващата помощ на руската армия: Христо Иванов

“Демократична България” е твърдо за изпращане на оръжие и муниции на Украйна, ще настояваме за това в ръководещата коалиция, само че няма да плашим с раздробяване на обединението.

Никой не може да си разреши такова нещо, никой в тази обстановка не може да поеме отговорността да отидем на избори, които да бъдат извоювани с решаващата помощ на съветската войска. Да не се заплашваме с извиване на ръцете, а да търсим работещи варианти”. Това съобщи в изявление по БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Той е оптимист, че България ще се включи във всички форми на оказване на помощ на Украйна. “Може би по-бавно, само че ще бъдем част от общия консенсус”, сподели Иванов и вметна, че даже Германия след 70 години възпиране стартира огромно въоръжаване.

“По-далеч сме в този момент от предварителни избори, на Националната конференция на “Да, България” изказах тази догадка поради сложността на коалицията”, сподели Иванов. По думите му, министър председателят Петков е посочил подготвеност да бъде самоуверен с позициите си по войната с Украйна и с това, че не се отхвърли да отиде на Шипка, макар квалифицираните провокации против него. “Правителството се изправи пред провокации, които му дават късмет за доста по-голяма историческа роля”, сподели съпредседателят на Демократична България.

Според Христо Иванов, макар че в България постоянно е имало огромни групи със мощни сантименти към Русия, болшинството българи са умерени хора. И последователно ще схванат, че Путиновият режим е голяма заплаха за България. “Путин прави закононарушения и против личния си народ. Политиката на “Демократична България” по никакъв метод не е ориентирана против Русия”, сподели Иванов.

Лидерът на “Да, България” изрази убеденост, че средство за реализиране на необятни публични консенсуси и обединявания в днешната обстановка е самата ръководеща коалиция, която по комплициран метод съставлява диаметрално противоположни политически позиции.

Иванов оправда промяната на военния министър Стефан Янев с нуждата министър председателят да може да работи с човек, на който има доверие. Освен това, по думите му, Янев от самото начало се е занимавал с това да прави собствен политически план и се е държал като необявен съдружен сътрудник в кабинета.

“Още в края на консултациите при президента казахме, че ни тормози, че целият бранш сигурност е под мощно президентско въздействие и не е част от съдружните договаряния, а обстановката със Стефан Янев удостовери това. И не става дума дали Янев е човек на президента, а за това дали в кабинета и службите има основни назначения, които не са част от координираната воля на коалицията”, сподели Иванов.

Той удостовери думите на депутати от Демократична България, изречени предходните дни, че на закрити съвещания на Народното събрание преди започването на войната в Украйна, шефове на спецслужбите са говорили “неща, които след това не се потвърждават”.

Христо Иванов съобщи, че съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за изменение на конституцията, на която той е ръководител, ще има, когато стане ясно, че може да се свърши работа, напомняйки, че “ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърлиха да бъдат в този формат”. “Актуалността на правосъдната промяна даже се е нараснала, тъй като през корупцията минава систематичното въздействие на Русия у нас. Искаме да забележим дали парламентарните сили няма да са по-отзивчиви”, сподели Иванов.

“КПКОНПИ в сегашния състав и формат ще изчезне в идващите месеци, желаеме повече от всеки различен това да стане бързо”, сподели още Иванов, като увери, че “никой не е изкушен да основава нови бухалки”. По думите му, законовите текстове за антикорупционната комисия сега се пишат от специалисти и след това ще бъдат импортирани в Народното събрание от Министерския съвет или от група депутати.

Съпредседателят на Демократична България е песимистичен, че Висшият правосъден съвет ще смъкна основния прокурор след импортираното от правосъдния министър Надежда Йорданова искане за отстраняването на Иван Гешев от служба. “Тези хора във Висш съдебен съвет са определени, с цел да пазят гърба на Гешев, този състав на Висш съдебен съвет е от мажоретки на Гешев.

Не чакам да се произнесат всъщност, чакам замитане под килима и всевъзможни оптически и пиротехнически ефекти” сподели Христо Иванов. Но е безапелационен, че в случай че остане не поста си, Гешев няма да си прелее легитимност, единствено още един път ще забележим в какъв брой тежка рецесия е българското правораздаване.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР