“Демократична България (ДБ) ще предложи парламентът да гласува дали България

...
“Демократична България (ДБ) ще предложи парламентът да гласува дали България
Коментари Харесай

Демократична България иска парламентът да гласува за военна помощ за Украйна на 4 май

“Демократична България ” (ДБ) ще предложи Народното събрание да гласоподава дали България да изпрати военна помощ на Украйна на първото си съвещание след праниците на 4 май. Това заяви съпредседателят на обединяването Христо Иванов пред БНР.

Според него позициите на “Има подобен народ ” (ИТН), която също е част от ръководещата коалиция, както и на опозиционните ГЕРБ и Движение за права и свободи, демонстрират, че е допустимо предлагането за изпращане на военна поддръжка на Украйна да бъде признато.

“Повече никой няма да може да отсрочва разглеждането на това решение и всяка политическа мощ ще би трябвало да заеме позиция с “да ” или “не ”. Всеки политически състезател ще реши по какъв начин да работи ”, сподели Иванов.

“Демократична България ” поддържа изпращането на военна помощ на Украйна. Формацията сложи вземането на това решение като коалиция. Друга от партиите в ръководството - Българска социалистическа партия , е срещу даването на оръжие на Киев и заплаши да напусне обединението, в случай че се вземе решение за изпращане на военна помощ.

След края на последния работен ден на Народното събрание преди ваканцията към Великден, водачът на “Има подобен народ ” заяви във Facebook, че поддържа изпращането на военна помощ.

“Продължаваме смяната ” не е заела безапелационна позиция. Миналата седмица групировката предложи собствен вид на решение за изпращане на помощ на Украйна, която обаче да е единствено. Този вид беше признат от военната комисия в Народното събрание. По-рано “Демократична България ” и ГЕРБ бяха внесли решения, с които оферират Народното събрание да даде на държавното управление мандат за изпращане на военна помощ.

От опозиционните партии ГЕРБ и Движение за права и свободи са декларирали, че поддържат изпращането на военна помощ на Украйна, а “Възраждане ” е срещу.

“Заявките на ГЕРБ и Движение за права и свободи и позицията, която заеха от Има Такъв Народ в последната обява на водача им във Facebook, приказват за това, че има опция тази версия да мине при гласоподаване в зала. Така държавното управление ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-хубав метод да извърши този мандат ”, сподели още Христо Иванов.

Той добави, че освен това състояние отпада нуждата от осъществяване на съдружен съвет във вторник - нещо, което неговата групировка предложи предходната седмица.

Иванов сподели още, че “Демократична България ” ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков.

“Ако някой в Министерски съвет има потребност да отиде до Киев да се запознае с ситуацията, ние го приветстваме, само че “Демократична България ” има поредна позиция и тя се основава на нашата позиция по какъв начин наподобява българският народен интерес. България има директен прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне съветската експанзия ”, сподели още Иванов.

Очаква се делегация с представители на четирите партии в ръководещата коалиция да замине за Киев в сряда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР