Демографските промени оставиха испанската провинция със стотици призрачни селища, пише

...
Демографските промени оставиха испанската провинция със стотици призрачни селища, пише
Коментари Харесай

Европейската страна, в която се продават цели обезлюдени села

Демографските промени оставиха испанската провинция със стотици призрачни селища, написа Bloomberg.

Густаво Иглесиас, както и останалите поданици на Акорада в северната част на страната, се е преместил в по-голям град, с цел да откри издръжка, оставяйки зад себе си селцето от шест къщи. Семейството му е живяло там няколко генерации, отглеждайки пшеница и крави. Но преди към 30 години обитаемото място се изпразнило.

Сега 57-годишният служител на реда сплотява сили с останалите притежатели с желанието да продадат цялото село и да му дадат нов живот. Колко желаят? Едва €85 000.

Провинцията в Испания е цялостна с сходни села, които в този момент се продават. За премиера Педро Санчес, който даде обещание да се бори с обезлюдяването, сходни начинания дават обещание спирачка пред процеса, преди той да се трансформира в рецесия. В петък кабинетът разиска редица ограничения, с които може да направи селата по-привлекателни: по-бърз интернет, обезпечени съществени услуги и публично-частни партньорства.

Авантюристични чужденци и испанци към този момент се възползват от ниските цени. Aldeas Abandonadas, компанията за недвижими парцели, която специализира в сходни продажби, е съумяла да продаде 40 села предходната година. 90% от купувачите са чужденци.

В Испания има към 1 500 изоставени села, споделя Елвира Фафиан, основала организацията. Тъй като общините изискват от притежателите да поддържат постройките - нещо, което множеството не могат да си разрешат - от ден на ден биват обявявани за продажба.

Проблемът не е непознат за по-голямата част от Европа, само че наклонността в Испания е най-драматична. Около 53% от страната има плътност на популацията от по-малко от 12,5 поданици на квадратен метър - измежду най-ниските в Западна Европа.

В същото време раждаемостта в Испания е втората най-ниска в Малта, а разликата в броя на бебетата в градовете и селата е измежду най-големите в Европейски Съюз. Липсата на младежи значи, че популацията там понижава, а районите губят и бизнесмени, които можеха да генерират претовареност.

Една от ограниченията, които се разисква, е подобряването на интернет връзката, което би помогнало на доста да работят от вкъщи си. Субсидия за тези, които се върнат на село, е друга концепция на кабинета. А казусът става все по-централен в политическия живот на страната, изключително преди изборите, които ще се проведат през април.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР