Демографията на вота при Румен Радев и Анастас Герджиков не

...
Демографията на вота при Румен Радев и Анастас Герджиков не
Коментари Харесай

Радев и Герджиков - равностойни по демография на вота

Демографията на вота при Румен Радев и Анастас Герджиков не демонстрира съвсем никакви фрапантни разлики - тя е с идентичен профил и конструкция по възрастови групи, обитаемо място и етнос, сочат данните на " Галъп " и " Алфа рисърч ".

Според разбивката на " Алфа рисърч " поддръжката за двамата претенденти е съвсем идентична при всички възрастови групи. Много дребен % от всички дали своят вот е показал " Не поддържам никого ".

Особеност тук е, че при най-младата възрастова група е малко по-висок делът на избралите Румен Радев. Според анализаторите това се дължи най-много на хората, подкрепили Политическа партия на парламентарните избори предходната седмица.

63% от хората с висше обучение са подкрепили Румен Радев, а 35% - проф. Герджиков. Това дава отговор и на съотношението на крайния резултат от общия избор.

Във всички просветителни групи също имаме сходна поддръжка за двамата претенденти.

По данни на " Галъп " преимуществото на Румен Радев е в регионалните градове, а на Анастас Герджиков - в селата от структурата на вота за всеки един от двамата.

Това се дължи на структурата на гласоподавателите на ГЕРБ, които съумяха да открият доста устойчиво политическо наличие в дребните обитаеми места.

Архитектурата на вота на двамата съперници е безусловно еднакъв, що се отнася до разпределението на гласовете за тях сред половете - 47% от резултата им се дължи на мъжкия избор, а 53% - на женския.

Структурата на вота по етнос демонстрира, че и при двамата огромният дял е образуван от българи, а по-малка роля играе вотът на ромите и турците.

66 на 100 от вота на Радев се дължи на българския етнос, а 65 на 100 е този дял при Герджиков. Еднакъв е процентът на турските гласове във вота на всеки от двамата - по 12 на 100. И съвсем еднакъв при ромите - 22% при Радев и 23% при Герджиков.

Структурата на вота по етнос демонстрира, че и при двамата огромният дял е образуван от българи, а по-малка роля играе вотът на ромите и турците.

Разпределението демонстрира, че и двамата претенденти не са затворени в един съответен сегмент, а са отмерено разпределени при всички демографски групи, което значи, че са били типичните национални претенденти - без превес в една или друго демографска група.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР