Деменциите – безмилостният враг, който ограбва спомена не само на

...
Деменциите – безмилостният враг, който ограбва спомена не само на
Коментари Харесай

Борбата с деменциите: Езикови умения срещу социалните дефицити

Деменциите – безмилостният зложелател, който ограбва загатна освен на индивида, а и самата му идентичност, има доста проявления.

Според Петя Кирилова и Антонио Перез от фондация „ Невроезикова предварителна защита против Деменции “ това значимо в целия свят заболяване визира все по-млади хора.

Цялото изявление с тях можете да чуете в звуковия файл под фотографията:

„ Ако преди се говореше, че жертви на тези болести са хора над 50, то след пандемията наранени от деменции са все по-млади, даже на възраст към 25 години “, показа пред Дарик Петя Кирилова.

Ето за какво Фондацията сполучливо извършвакурсове в Бургас за възстановяване на чуждоезиовите умения, посредством занимателно обученияна испански.

По този метод към този момент са достигнати близо 100 души, разпределени в пет групи, а най-възрастният е 85-годишен възпитаник. Програмата на Фондацията се ползва за първи път у нас. Базирана е на това мозъка да построява неврони вериги, а не да ги губи.

Курсовете са безвъзмездни и дават на възрастните хора нещо доста повече от познания – опция за пълноценни прекарвания и другарство с други хора.

Проблемът на уредниците от фондацията е, че липсват донори с цел да може програмата им да обхване повече хора.

„ Много значима част от предпазването е общественият контакт на тези хора. Те имат потребност да поддържат връзка, да споделят. Това е общовалидна истина. Нашият способ за подмладяване на мозъка е посредством изчуване на испански език. Правим го по един занимателен метод, посредством музика, стихове и свободни диалози. И защото работим в колаборация с Малага, Испания имаме и курсисти, които съумяха да практикуват своите познания в испаноезична среда по време на посещаване там. За нас с Антонио беше значимо да изградим този мост сред България и Испания, само че най-много сред възрастните хора от двете страни. Да им дадем опция те да поддържат връзка като още един тласък за проучване на езика “, разясни Петя Кирилова.

Съдружникът й в благородното начинание, Антонио Перез е посветил огромна част от времето си на метода, който се ползва в Испания. „ Това е публично важен проблем, а хората страдащи от деменции имат потребност от обществена поддръжка. В България има малко информация за болестта, а положителната осведоменост е базата на предварителната защита. Затова доста благодарим за поддръжката на Община Бургас, която не е безразлична към казуса, на фондация „ Бекаусе “ в София, която поддържа нашата активност и на Социалното министерство, от където получихме лиценз за това, че програмата ни работи като терапия “, показа той.

„ Рецепти за спомен “ е името на най-новия план на

фондация „ Невроезикова предварителна защита против Деменции “. Това е кулинарен конкурс, посредством който се цели да се запази освен положителната памет, само че и най-хубавите предписания за идващите генерации. Участва се със остаряла рецепта, предадена от по-стари генерации, със фотография и къса история. Събитието се прави взаимно с гимназията по Туризъм в Бургас, чиито преподавателиса в способеното жури.

За събитието можете да разберете повече като кликнете
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР