Делян Пеевски сглоби корпоративен октопод, обхванал медии, цигари, търговци, строители,

...
Коментари Харесай

Олигархът, който не притежава нищо

Делян Пеевски сглоби корпоративен октопод, обхванал медии, цигари, търговци, строители, парцели... Някога частично изсветлени, през днешния ден активите са продадени или трансферирани и досегашният политик от Движение за права и свободи няма благосъстоятелност. Американските наказания го обричат на бъдеще без формален бизнес.
" Делян Славчев Пеевски е олигарх, който преди този момент е бил български депутат и медиен магнат... " В момента " олигархът ", по определението на финансовото министерство на Съединени американски щати, което го разгласи за личност нонграта, няма никакъв формален бизнес в България. От цялата империя, която Пеевски беше почнал да изсветлява като владеене, в Tърговския указател на негово име са останали две кухи компании.

Доскорошният народен представител от Движение за права и свободи непроменяемо заема обществени позиции от студентските си години насам. През множеството време имуществото, което се предполагаше, че има не присъстваше в формалните му заявления. Тази тактика беше заменена и в интервала 2015 - 2019 Пеевски регистрира 87 млн. лева легални приходи от дивиденти. През последната година настава нов поврат в тактиката и той избира да " се потопи " още веднъж. Започва да прекарва множеството време в Дубай. Всички вестници, хотели, предприятия, хипермаркети - фирмите, които от нищото се бяха появили като публична негова благосъстоятелност, още веднъж са трансферирани на други лица - дали в действителни или фиктивни покупко-продажби. И макар че огромна част от икономическите му ползи в България най-вероятно остават в видимо несвързани компании, глобите сигурно са мъчителни. Пеевски към този момент публично и с името си не може да има и да прави бизнес - той би бил отровен за всеки контрагент. Винаги за него ще стои и рискът наложените наказания от Съединени американски щати да обзет и компании, които са скрити зад подставени лица - стига да бъде потвърдена съгласуваност. Зората на явлението

Първата поява на Делян Пеевски на българския политически хоризонт е като един от учредителите на младежката организация на Национална движение „Симеон Втори" - небрежно образуваната партия на Симеон II, която през 2001 спечелили изборите с съвсем цялостно болшинство. Едва 21-годишен е назначен за парламентарен секретар на транспортния министър Пламен Петров и стартира да натрупа първи корпоративен опит в борда на държавното " Пристанище Варна ". Паралелно той и фамилията му построяват постоянни връзки в още едно ведомство - спортното, където министър е Васил Иванов-Лучано. Там майката на Пеевски Ирена Кръстева оглавява " Български състезателен тотализатор ".

От този ранен стадий датира познанството на Пеевски със притежателя на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Цветан Василев. Към 2003-2004 година Младежкият водач се демонстрира като ефикасен политически брокер по разнообразни покупко-продажби - като да вземем за пример скритата приватизация на зала " Универсиада ", която Министерството на спорта продаде на компания, обвързвана с КТБ. През идващото десетилетие Василев и Пеевски работят в тандем, чийто разпад през 2014 година провокира банкрута на банката.

" През 2003-2004 година по някакъв метод пристанът на Доган беше в някаква степен брокерът сред мен и Движение за права и свободи ", изяснява години по-късно Василев. Тази промяна става забележима през 2005 година, когато Пеевски е назначен за заместител на министъра на бедствията и повредите Емел Етем от квотата на Движение за права и свободи. Този пост той заема до пролетта на 2007 година, когато е отхвърлен посред корупционен скандал в " Булгартабак ", който обгръща и други знакови лица в ръководещата тройна коалиция като икономическия министър Румен Овчаров и заместника му Корнелия Нинова. (Директорът на държавния тогава холдинг Христо Лачев упреква Пеевски в напън да подписва покупко-продажби с близки до него компании.) Месеци по-късно обвиняванията са свалени и той е възобновен на поста. Наред с политическия му напредък стартира и корпоративният. Първоначално струпване на капитала
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР