Делян Пеевски има най-негативният рейтинг сред водещите лица на парламентарните

...
Делян Пеевски има най-негативният рейтинг сред водещите лица на парламентарните
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Пеевски има одобрението само на 26% от избирателите на ДПС

Делян Пеевски има най-негативният рейтинг измежду водещите лица на парламентарните партии в България - 70,3% съмнение при 6,1% доверие, а даже гласоподавателите на Движение за права и свободи са мощно разколебани в отношението си по отношение на него.

Това демонстрират данни от социологическо изследване на " Алфа рисърч ", направено в интервала 22-30 ноември 2023 година Това е времето, в което Пеевски към този момент беше декларирал желанието си да се кандидатира за водач на Движение за права и свободи на мястото на Мустафа Карадайъ.

Данните демонстрират, че даже поляризираща фигура като Ахмед Доган има съвсем двойно по-високо доверие по отношение на Пеевски на национално равнище - 12,1% - при 60,1 на 100 отрицание.

" При Ахмед Доган, както и при останалите партийни водачи, поддръжката идва главно от вътрешно-партийните среди (61%). Делян Пеевски обаче получава от тях 26% утвърждение против 27% отрицание и 47% неутрални оценки ", се споделя в разбора към проучването.

Социолозите вършат спогодба, че тези настройки измежду симпатизантите на Движение за права и свободи и обществеността може да се трансформират в идващите месеци.

Изследването е направено в представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, интервюирани по домовете им посредством директно стандартизирано изявление с таблети.

Липсата на следи от особена " еуфория " измежду гласоподавателите на Движение за права и свободи от вероятността Делян Пеевски да стане ръководител на партията идва на фона на всеобщата PR-кампания към налагането му като водач, в това число с персоналната интервенция на Ахмед Доган.

Пеевски беше персонално глобен поради корупция от Съединени американски щати по закона " Магнитски " през юни 2021 година, в интервал, в който той сякаш се беше отказал от място в депутатските листи на Движение за права и свободи.

Оттогава той освен се върна в политиката, само че и през последните 6 месеца се пробва да постанова звук на държание за цялата партия и парламентарна група. Данните на " Алфа рисърч " обаче демонстрират, че няма необикновен имиджов резултат от медийните му изяви, за разлика от изказванията, че Пеевски бил изключително известен измежду структурите на партията.

Изследването демонстрира, че единственият общественик с положителен баланс на доверие/недоверие е Румен Радев, който се възвръща по-високи оценки (38%) през декември след историческия спад до 33% от края на последния му длъжностен кабинет.

32 на 100 са хората, които не утвърждават активността му като президент, до момента в който неутралните отзиви са 30%.

При Николай Денков позитивните оценки са 35,3%, а отрицателните - 39,3%, само че персоналният му рейтинг е по-висок от този на целия кабинет.

На този декор ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов стои с дребна преднина на фона на съвсем равните дялове на доверие в Христо Иванов (ДБ) и Костадин Костадинов (Възраждане). При Костадинов делът на отрицание е по-висок от този на Борисов и Нинова, само че не и колкото при Асен Василев и Кирил Петков - сред 61 и 64% съмнение.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР