Делян Пеевски © Юлия Лазарова Още по темата Кола бомба

...
Делян Пеевски © Юлия Лазарова Още по темата Кола бомба
Коментари Харесай

Вечерни новини: Пеевски и вторичното разграбване на КТБ, и още от вторник

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Кола бомба умъртви журналистка в Малта, работила по " Досиетата от Панама "

Половин час преди гибелта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният пост в блога ѝ, в който началникът на кабинета на премиера е упрекнат в корупция
17 окт 2017
Как обединението сред ГЕРБ и Пеевски заплашва медийната свобда в България
14 окт 2017 След като закупи пожелани активи от КТБ Пеевски написа закон за " вторичното й плячкосване " ; в Народното събрание стартира законодателен маратон по приемането на измененията в Граждански процесуален кодекс в интерес на длъжниците; изследване на АЕЖ-България измежду 200 публицисти удостоверява, че политици управляват на входа и на изхода информацията в медиите - това са водещите български вести във вторник.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света Пеевски написа закон за вторичното плячкосване на КТБ

Законодателният тандем в лицето на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски и Йордан Цонев пишат следващия си закон - този път за " вторичното плячкосване " на активите на банкрутиралата КТБ. (Първият щеше да ограничи присъединяване на офшорни сдружения в стопанския оборот и в работата с обществени средства, което явно не се случи).Това заяви в утринното предаване на бTV самият Цонев, който през юли разгласи, че страната е спечелила 105 млн. от краха на банката.

По думите му Пеевски до момента е положил старания " да се разкрие всичко по грабежа на КТБ " и този законопроект е неговият отговор дали той взе участие в този развой, тъй като " ни омръзна от подправените вести, че Пеевски е взел участие във вторичното плячкосване на КТБ ".

Ако първичното плячкосване на КТБ е обвързвано с главния акционер на банката Цветан Василев и неговите най-близки бизнес сътрудници (сред които до 2013 година са Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, чиито компании бяха измежду клиентите на банката), то вторичното плячкосване е обвързвано със събитията след затварянето й - от спорните прихващания и цесии, с които клиентите на банката с депозити в размер над обезпечения избавиха спестяванията си (сред тях да вземем за пример са Ахмед Доган, Вежди Рашидов, прокурорът Роман Василев и др.), през метода, по който синдиците на КТБ ръководят имуществото й, до разпределянето на активи за милиарди, генерирани със средства от банката.

След 2014 година под контрола на Пеевски попаднаха редица такива активи - като веригата " Техномаркет ", издигнатата с пари от банката чисто нова печатница до летището, дялове в " Булгартабак " и така нататък Активи за към 150 млн. лева отиват под контрола на бившето доверено лице на Цветан Василев - Бисер Лазов, който през днешния ден е главен очевидец по делото против Василев.

В Движение за права и свободи, наподобява, са ядосани от неуспеха, увенчал досегашните опити на съвсем цялата държавна машина за насилствена смяна на собствеността във военния " Дунарит ", в това число през дълг към КТБ. Дни след водача Мустафа Карадайъ във вторник и Йордан Цонев повтори опасността, че " Движение за права и свободи не може да поддържа нито един акт на държавното управление до момента в който в него вземат участие националистите от " Обединени патриоти ".

Политическият напън над медиите се ускорява

Политиците още веднъж упражняват деен напън над медиите и публицистичните решения посредством богат набор от принадлежности като закани, тормоз, изнудване и други, а чувството за несвобода измежду българските публицисти пораства. Това са част от главните заключения от обичайното изследване за свободата на словото на Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ-България), което през 2017 година е озаглавено " Журналистика без напън 4.0 " и в него са включени 200 публицисти.

Проучването установи, че политиците се завръщат като основни " бодигардове " на входа и на изхода на информацията, като управляват и се намесват в журналистическото наличие. В допитването 42.4% от публицистите правят оценка свободата на словото в България като " неприятна ", 27.8% дават оценка " доста неприятна ", 25.3% споделят, че е " приемлива ". Като добра я правят оценка единствено 4.5%.

АЕЖ следи активизирането на богат набор принадлежности за закани, изнудване, разпространение на клюки, тормоз, посредством който политици, държавни и общински институции въздействат върху вземането на публицистичните решения.

Разследваща журналистка в Малта бе убита с бомба в колата й

Дафне Каруана Галиция, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища посредством изтеклите в медиите " Панамски документи ", беше убита в понеделник с бомба, сложена в колата ѝ, заяви малтийската полиция.

Половин час преди гибелта на 53-годишната най-известна журналистка и блогърка в страната излезе последният пост в блога ѝ, в който началникът на кабинета на премиера е упрекнат в корупция.Местни медии описват, че преди две седмици тя е подала в полицията сигнал за получени закани за живота ѝ.

Посещенията на основания през 2008 година блог от време на време доближиха 400 хиляди, което е съвсем колкото популацията на Малта и повече от всички малтийски вестници, взети дружно. Той беше толкоз известен и авторитетен, че способства за експлоадирането на политическа рецесия, когато тя упрекна брачната половинка на премиера Джоузеф Мускат, че употребява компания заслон в Панама, в която са били импортирани суми от фамилията на президента на Азербайджан.
Тя пишеше по разнообразни тематики - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки сред малтийската промишленост на онлайн хазарта и мафията. Убийствто й шокира Малта и беше наказано от от първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни. Европейската организация за независимост на пресата и медиите съобщи, че варварската офанзива е офанзива против самата публицистика и прикани превителството на Малта за без значение следствие на случая.

Затягане за задграничните вложения на Острова

Великобитания възнамерява да даде на държавното управление по-голяма опция да управлява сливания и придобивания на компании със значение за националната сигурност. Промените ще обиден дребните производители на военно съоръжение и част от високотехнологичния бранш, съобщи министърът на бизнеса и енергетиката на Англия Грег Кларк.

В момента английското държавно управление има правото на интервенция в два случая. Единият е в покупко-продажби по сливания, в които участващите компании имат годишен оборот над 70 млн. паунда. Вторият - в случай че след сливането компанията придобие дял над 25% от даден пазар. Новите регулации плануват условието за годишен оборот да бъде понижено до 1 млн. паунда, а процентният предел да отпадне.

По-строги ограничения против допускането на китайски и други задгранични вложения се поддържат и в Брюксел. По време на речта си на 13 септември тази година президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер адресира растящото терзание от някои страни членки по отношение на интернационалното наличие в основни браншове на европейския пазар. Промените, които Юнкер предложи, включваха непрекъсната връзка сред страните членки при положение на " противоречива " инвестиция, което да разреши директното присъединяване на Брюксел.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

През 2019 година влизат в действие нови европейски екологични стандарти за битовите отоплителни уреди и би трябвало да се откри механизъм за използването им, тъй че те да доведат до оптимален резултат върху понижаване на замърсяването на атмосферния въздух. В България, делът на битовото отопление с дърва и въглища е всеобщо публикувано и обвързвано с така наречен енергийна беднотия. Резултатите от преброяването от 2011 година демонстрираха че близо 54% от жилищата в страната употребяват дърва и въглища, а в селата процентът е 95.2.

Някъде в Люксембург ще има стая, на чиято врата ще бъде закачено естонско знаме, а вътре ще се съхранява естонската страна в данни - почти по този начин ще наподобява първото цифрово посолство в света, което ще стартира работа при започване на 2018 година ", изяснява пред " Дневник " основният информативен шеф на страната Сиим Сиккут. Институцията е част от тактиката на дребната балтийска страна по какъв начин да оцелее след хакерска атака или действителна окупация. Цифровото посолство е ядрото на този проект – с концепцията да бъде проект Б, в случай че системите в границите на Естония бъдат атакувани или изгубят мощ.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Като пристигна петък, няма разминаване по " Витошка ", кафе няма празно. Зле сме какъв брой да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, но освен в София, само че и в Бургас и Варна.

Премиерът Бойко Борисов на полемиката " Бизнесът и държавното управление в един тим "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР