Делян Добрев призова фирмите да купуват ток на регулирания пазар

...
Делян Добрев призова фирмите да купуват ток на регулирания пазар
Коментари Харесай

Делян Добрев призова фирмите да купуват ток от НЕК, частни доставчици драстично надували цените


Делян Добрев прикани компаниите да купуват ток на контролирания пазар от държавната НЕК, тъй като имало сигнали за частни снабдители, които завишавали цените неведнъж, оповестяват Българска телеграфна агенция и организация Фокус. Тази седмица Народното събрание дефинитивно одобри текстове, според които електрическата енергия в България на свободния пазар ще се търгува транспарантно и свободно на енергийна борса от 1 януари 2018 година, съобщи на брифинг в Народното събрание Добрев, който е народен представител от ГЕРБ и ръководител на комисията по енергетика.

От думите на ръководителя на енергийната комисия, по този начин както са представени обаче не излиза наяве за кои компании става въпрос. Към сегашния стадий на свободния пазар са огромните и междинни компании, а към този момент и много от дребните. За дребните на ниско напрежение съществува опцията за излизане на свободен пазар и за връщането им на контролиран. Странен е фактът обаче, че актуалният апел идва в миг на недоволство от огромните енергийни потребители. Сам по себе си и без разяснения на процедура такова изявление е срещу либерализацията на енергийния пазар.

„ За страдание, дотогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България. Стотици хиляди компании в България са пострадали от дейностите на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв метод имат електрическата енергия в България и слагат българските предприятия безусловно на ръба на банкрута. От няколко месеца след средата на годината силата в България без никаква причина пораства с двуцифрени проценти “, съобщи Добрев.

По думите на депутата, в случай че предходната, по-миналата и последните 5 години силата на свободния пазар е коствала сред 60 и 75 лева за МВтч, сега има тъжби на дребни предприятия, които са получили предложения от своите търговци за 120 лева./ МВтч. „ Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на естествените цени 60-70 лева от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са компаниите, които са пострадали. Много от тях са енергийно интензивни и са сложени пред опцията да разгласят неплатежоспособност и банкрут. Затова желая посредством медиите да се обърна към всички пострадали компании да не се поддават на този напън, рекет и шантаж от страна на търговците на електрическа енергия, а да ревизират опцията да се върнат към контролирани пазар, където цената е закрепена на 76 лева “, добави той.

Добрев акцентира, че няма потребност да заплащат 100-120 лева./МВтч в случай, че имат опция свободно и гладко да се върнат на контролирания пазар – да минат назад към НЕК и да заплащат 76 лева./МВтч за електрическа енергия.

Председателят на енергийната комисия не навлезе в конкретика с имена и посочи, че има указател на търговете в АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 и НЕК и от него излиза наяве кои компании купуват силата и на какви цени през лятото.Той посочи, че не се е срещал с тези търговци, у нас има 150 лицензирани сдружения за продажба на ток и желае всички те да са равнопоставени в конкуренцията.

Ако имаше закрепени цени, неустойки, нямаше бизнесът да е в тази обстановка, всички контракти са с едномесечно предупреждение за преустановяване, за смяна на цената, разяснява Делян Добрев.

Според него дребна част от компаниите знаят, че могат да се върнат назад на контролирания пазар, или не знаят, че на него цената е закрепена от 76 лева

През последните години либерализацията на пазара на ток се развива и повече от 50 на 100 от електрическата енергия в България се търгува на свободен пазар, а 45 % все още е делът на контролирания пазар, добави Добрев.

Председателят на енергийната комисия се надява съответните комисии - Комисия за защита на конкуренцията и други, да се самосезират по казуса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР