Делото за смъртта на 6-месечното бебе при тежката катастрофа край

...
Делото за смъртта на 6-месечното бебе при тежката катастрофа край
Коментари Харесай

Делото за катастрофата с Лютви Местан стартира за трети път

Делото за гибелта на 6-месечното бебе при тежката злополука край момчилградското село Загорско, по което един от обвинените е Лютви Местан, започва за трети път.

Разпоредителното съвещание е планувано още веднъж за 10,30 часа на 23 октомври в окръжния съд в Кърджали.

Подсъдими за съпричиняване на гибел по несъобразителност са Лютви Местан и бащата на починалото дете Юсеин Ахмед. Катастрофата стана на 14 април 2019 години. При опит на Лютви Местан, тогава водач на партия ДОСТ, да се включи в основния път за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " последва конфликт с БМВ, движещо се с висока скорост от Кърджали по посока Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със фамилията си, които се прибират към родното си село Първица, Кирковско. След удара беемвето изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, а 10-годишното й братче и родителите им са ранени.

За 3 години делото стартира през цялото време за трети път, а извършеният брой съвещания е рекорден – над 25. Процесът за злополуката стартира през 2020 година с провал. На разпоредителното съвещание, което се организира през септември, съдът приключи делото и го върна на прокуратурата за премахване на позволени основни процесуални нарушавания.

Второто рестартиране на делото е поради съдията-докладчик Георги Милушев, който излезе в пенсия при започване на август тази година. Според чл.258, ал.1 и ал.2 от Наказателно – процесуалния кодекс " когато някой член от състава на съда не може да продължи да взе участие в разглеждането на делото и се постанова да бъде сменен, правосъдното съвещание стартира изначало ". Това значи, че всичко, осъществено от съда за последните 3 години – назначение на експертизи, разпити на специалисти и очевидци, ще би трябвало да се направи още веднъж, с цел да може новият арбитър и правосъден състав да се срещнат персонално с всички доказателства и условия по случая.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР