Делото срещу Георги Семерджиев е на финалната си права, но

...
Делото срещу Георги Семерджиев е на финалната си права, но
Коментари Харесай

Проф. Карапетков за делото срещу Семерджиев: Данните показват, че той е шофирал

Делото против Георги Семерджиев е на финалната си права, само че анализите по него не престават да ескалират с цялостна мощ. Девет месеца след злополуката в София, при която починаха две млади дами, прокуратура и отбрана са подготвени да пледират " за "  и " срещу "  вината на 36-годишния мъж.

При обясненията си пред съда Семерджиев за следващ път хвърли в ужас магистратите с нова версия за аргументите за злополуката.

" По това дело бяха включени големи запаси. Това беше знаково дело ", по този начин стартира своя коментар в ефира на Българска национална телевизия проф. Станимир Карапетков, зам.-ректор на Техническия университет в София и експерт по делото.

" Трудно ми е да разясня къде тъкмо е стоял Семерджиев по време на злополуката. Първоначалната версия, по която работихме, беше, че той не е бил в автомобила. Нашата работа бе да установим механизма на самото ПТП, мястото на удара, скоростите, цялостната фактическа обстановка. И изводите са безапелационни.

След като напуснахме правосъдното съвещание, откакто бяхме докладвали вижданията си, подсъдимият е изказал новата версия, че в автомобила е имало две дами и той е седял на предната дясна седалка ", съобщи проф. Карапетков.

Не бих желал да разясня това. Ще се случи може би в следващо съвещание.

Данните по делото и всички свидетелски показания не опонират на обстоятелството, че той е бил лидер. А дали е имало други пасажери, в случай че те са били на задната седалка, то биха били с съдбовен излаз. Трудно ми е да обмислям по другите версии ", безапелационен бе Карапетков. И добави още:

" Когато има ДНК и кръв по вътрешните повърхнини, се задава задача от кого биха могли да бъдат те. Физиката на процеса е много комплицирана. Но тук ние въобще нямахме такава задача. Това може би следва. Според мен съдът дотук е имал задоволително доказателства да вземе това решение и го е взел ".

На въпрос дали двете девойки са имали даже и най-малък късмет да се спасят от този съдбовен излаз и до каква степен са осъзнали самия удар, проф. Карапетков отговори по този начин:

" Хариет, която е била по-близко до мястото на удара, е била на към 20 метра от първия удар. Тя е била на платното за придвижване, до самия бордюр. Категорично не е имала никакъв късмет да се избави, а ударът се случва за секунда. Другата потърпевша - Христина, по същия метод. Тя е възприела малко по-дълго удара.

Първият удар, на Хариет, е бил със скорост от 158 км./ч. И двата удара са съдбовни, девойките не са имали никакъв късмет да се спасят. Категорично!

Относно делото на Милен Цветков, което продължава към този момент трета година, проф. Карапетков съобщи:

При това дело, което също е от доста тежък темперамент, имаме един удар. Докато при Семерджиев е много комплицирана палитра от удари.

При Милен Цветков обвиняването е за съзнателно закононарушение, което на първа инстанция не устоя, по тази причина в този момент се случват и последващи инстанции. При Семерджиев също не е приключило, съгласно мен ще продължи още повече от година.

За край проф. Карапетков разяснява и жестоката злополука на рейса от Северна Македония на автомагистрала " Струма ":

" Правих оглед. Там ми беше ясно всичко, само че по това дело имаше толкоз спекулации, че от време на време ми идваше да счупя тв приемника, толкоз се изнервях като слушах какво се приказва от дребния екран. За мен това пристигна от незнанието какво тъкмо става. Даже имаше прочут магистрат от Северна Македония, който съобщи, че е видял всичко, по какъв начин резервоарът се е запалил. Това не е по този начин.

Това беше извънредно тежко произшествие в Европа за последните години. Истината е ясна. Имаше спирачни следи, видях ги персонално, макар че първоначално всички споделиха, че такива няма. Някой, сякаш е следил и е направил комбиниране от условия, довели до тази последица.

Скоростта също е била висока - водачът е карал с над 105 км/ч, само че това не е причинно-следствена връзка за възникването на случая, тъй като пътя там и мястото разрешават по-висока скорост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР