Делото срещу доктор Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро

...
Делото срещу доктор Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро
Коментари Харесай

Съдебната сага с д-р Димитров и Жоро Плъха продължава, чакат се нови експертизи и стари свидетели

Делото против лекар Иван Димитров, обвиняем за убийството на Жоро Джевизов – Плъха, продължава на равнище Апелативен съд, като процесът започва на процедура изначало през февруари тази година. Това се случва откакто през декември предходната година Върховният касационен съд върна процеса за ново разглеждане от различен състав на въззивната инстанция поради непълноти в претекстовете към неоправдателната присъда.
Прочетете още
Убийството беше осъществено през нощта на 2 март 2018г. с нелегално оръжие. Тогава Жоро Плъха влезнал в двора на кооперацията в която живее доктора, с цел да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с противозаконен револвер. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил открит мъртъв наоколо до регионалната администрация.

Процесът мина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, като през месец март 2022 година докторът беше приет за отговорен  по обвиняването за ликвидиране на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване рамките на неизбежната защита и по обвиняването за държането на огнестрелно оръжие и муниции, без да има за това съответно позволение.

На д-р Иван Димитров беше несъмнено едно общо най-тежко наказване от две години и шест месеца отнемане от независимост, осъществяването на което е отсрочено /условно/ с изпитателен период от четири години.

В днешното съвещание беше изслушана и призната нова спомагателна сложна съдебно-медицинска и балистична експертиза. Предстои правенето и на физико-графологична и правосъдно токсилогична експертиза, които обаче не бяха подготвени за през днешния ден.

Пред Пловдивския апелативен съд още веднъж бяха разпитани някои от очевидците, като на скамейката за показания застанаха калекото на лекар Димитров, един от разузнавачите от престъпна полиция, който се е отзовал на сигнала и мъжът на чиито кола е умрял Джевизов. Разпитите им имаха за цел да изяснят детайлности към събитията довели до гибелта на Жоро Плъха. Предвид огромния интервал от време - от деня на случая до днешна дата, при всички разпитани бяха установени несъгласия и пропуски по отношение на показанията дадени в хода на досъдебното произвеждане, което наложи прочитането на първичните разпити.

Следващото съвещание е планувано за 25 април, а тогава би трябвало да бъдат изслушани още двама основни очевидци, както и спомагателните експертизи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР