Делото срещу д- р Иван Димитров, подсъдим за убийството на

...
Делото срещу д- р Иван Димитров, подсъдим за убийството на
Коментари Харесай

Фалстарт на делото за убийствотo на Жоро Плъха, липсващ адвокат отложи процеса

Делото против д- р Иван Димитров, обвиняем за убийството на Жоро Плъха, не съумя да започва в Апелативен съд. Ход на съвещанието не бе даден, а повода бе неналичието на юрист Красимир Елдъров, представител на семейство Джевизови.

Днес стана ясно, че юристът е в болничен и това се оказа препъни камък за процеса. Припомняме, че Димитров бе приет за почтен по повдигнатото му обвиняване за превишаване рамките на неизбежната защита, довела до гибелта на Жоро Джевизов.

Димитров обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели период за владеене на нелегално оръжие. Именно условната си присъда той е атакувал пред по-горната инстанция. Димитров посредством своите бранители, е подал тъжба до Апелативен съд. В същото време прокуратурата е подала митинг против уневинителната присъда, както и против размера на условното наказване. Жалба има подадена и от околните на Джевизов.

Трупът на Джевизов бе открит в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна администрация в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе арестуван за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а карцерът бе съпроводен с поредност от цивилен митинги. Хората упорстваха, докторът да бъде освободен, защото се е отбранявал.

Така повлияни от гражданския напън или пък съгласно закона на 6 март 2018 година съдът освобождава от ареста Димитров, като по отношение на него е взета мярка за неотклонение „ Подписка ". Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 година Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна администрация, зад която има двор, в който са разположени шест гаражни кафези. Той употребил първата за работилница, като в интервала на закононарушението доктора бил самичък в дома си, тъй като правел ремонт. На 2 март 2018 година, към 1,30 часа през нощта, доктор Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е не запомнил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража - работилница била леко открехната. Решил да ревизира какво се случва, помислил, че е осъществена кражба. Като излизал от жилището си, обвиненият взел револвер " Валтер ", модел " PH-9x19 ", за който не имал позволение. Оръжието било заредено с патрони, за чието владеене нямал позволение. Насочил се към гаража, с цел да ревизира дали е осъществена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил разнообразни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното произвеждане са били събрани доказателства, че преди да създаде изстрел с нелегално притежавания револвер " Валтер ", доктора е бил атакуван от Джевизов, като нападението се изразявало в мятане на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на железна рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крайник, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези аргументи е признато, че убийството е осъществено при превишаване на рамките на неизбежната защита.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР