Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби

...
Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби
Коментари Харесай

ВКС връща делото: Акушерката е съжалила късно за битото бебе, за да получи по-ниска присъда

Делото против акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби новородено момиченце, се връща в Апелативния съд, демонстрира инспекция на правния уебсайт. Това е решил Върховният касационен съд (ВКС), откакто е решил, че погрешно втората инстанция е приела за смекчаващи виновността на Ковачева събитията, че е изразила страдание за стореното, работила е изключително, а делото е траяло над 5 години. Заради това Апелативният съд понижи наказването ѝ на 16 години затвор, откакто на първа инстанция градският съд я осъди на 18 години отнемане от независимост, както и да заплати обезщетение от 400 000 лв. на родителите на потърпевшата Никол.
Още по тематиката
Ковачева е подсъдима за опит за ликвидиране, защото в нощта против 17 април 2015 година, по време на 24-часово дежурство в болница " Софиямед ", в продължение на към час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла най-малко 39 удара . Детето имаше голям брой контузии, в това число счупена черепна кост и единствено съответната интервенция след това на лекарите предотврати гибелта му. По-късно стана ясно, че дейностите на Ковачева са били снимани и от камери, като записите бяха употребявани в процеса.

Делото стигна до Върховен касационен съд, откакто акушерката и отбраната ѝ желаеха по-леко наказване, като настояват, че тя не би трябвало да дава отговор за ликвидиране. Родителите на Никол пък настояха за доживотна присъда за Ковачева. Пред Върховен касационен съд бащата Румен Димитров съобщи, че даже не е гледал записа от побоя над новородената му щерка, тъй като, в случай че го е бил направил, към този момент щял да бъде от другата страна. Според бащата няма наказване, което да е заслужено поради породеното им от подсъдимата. Той изясни, че за него заслужено би било Ковачева да бъде наказана да върне пари, в случай че ги е взела, само че в тази ситуация няма по какъв начин да върне здравето на детето, което след случилото се е развило епилепсия .

Според висшите съдии Блага Иванова (председател), Даниела Атанасова (докладчик) и Милена Панева няма учредения за налагане на най-тежките санкции на Ковачева - пожизнен затвор или пожизнен без подмяна.

Върховен касационен съд обаче е безапелационен, че воденото към този момент пет години дело не значи, че срокът е неблагоразумен и това би трябвало да води до по-ниско наказване, както е приел апелативният съд. Върховните съдии показват, че би трябвало да се преценя освен продължителността на процеса, а и неговата трудност. Надценено съгласно Върховен касационен съд е и смисъла на признатите по делото констатации на " Главна ревизия по труда ", съгласно които Ковачева е работила прекомерно доста часове изключително и без нужните почивки. Върховните съдии показват, че в тази ситуация Ковачева непринудено е желала да работи изключително, а това не ѝ е било наложено от болничното заведение.

За изразеното от акушерката страдание за стореното, Върховен касационен съд също не приема, че то не може да бъде оценено като в допълнение смекчаващо отговорността ѝ събитие.

" Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция страдание е декларирано декларативно и прекомерно късно, с цел да се одобри, че същото е релевирано за разкайване ", декларира в решението си Върховен касационен съд.

В него висшите съдии споделят още, че при индивидуализацията на наказването не става въпрос за " математически величини ", а за разнообразни в действителност констатации, които би трябвало да бъдат отнесени към степента на социална заплаха на действието и дееца.

" При новото разглеждане е належащо значимите за установяване на наказването смекчаващи и отегчаващи условия да бъдат преосмислени ..., след което да се извърши нужната преценка и на подсъдимата да се дефинира наказване, надлежно на степента на социална заплаха на действието и дееца и на задачите по чл.36 от Наказателен кодекс. ", написа в умозаключение Върховен касационен съд и връща делото на различен състав на апелативния съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР