Делото на осъденият до живот по делото “Килърите” бизнесмен Георги

...
Делото на осъденият до живот по делото “Килърите” бизнесмен Георги
Коментари Харесай

Делото на осъдения до живот от Килърите Георги Вълев срещу журналистка продължава през май

 valev1  valev2
Делото на наказаният до живот по делото “Килърите” предприемач Георги Вълев против престъпната кореспондентка от районния вестник “Борба” Нели Сукова продължава на 17 май. Това стана ясно след второ съвещание по проблема в сряда на Районния съд във Велико Търново. Делото бе формирано по тъжба на Георги Вълев. Той предяви иск против журналистката поради публикация, обвързвана с убийството на различен прочут предприемач – Петър Христов. В обявата авторката стартира една от версиите, че възможен гарант на убийството на Христов, което стана преди три месеца в столицата, е Вълев. Тази догадка бе тиражирана и в доста столични медии, както и от представители на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Въпреки това, Вълев се засегна единствено от публикацията в локалния вестник и заведе дело против Нели Сукова за “уронване на положителното му име”.

В сряда сутринта Георги Вълев бе докаран от пандиза в Ловеч в съда под засилена защита от жандармерия и полиция.

“Това, което е написала журналистката, е правилно, има такава версия и тя е написала, че съществува. Тя не твърди, че той е направил закононарушения, а че има такава версия! Това не може да урони положителното име, когато е изнесена истина, още повече че журналистът има право да изнася информация в осъществяване на Конституцията, на Европейската харта на правата на индивида, както и на редица решения на Европейския съд, които позволяват по-широка независимост на публицисти. Дори опция да изнасят от време на време шокираща и провокираща информация”, разяснява юристът на репортерката Иван Няголов.

Георги Вълев беше показан от служебният бранител юрист Пламен Проданов, а като негов очевидец се яви рецидивистът Халил Адем Хасан с две доживотни присъди, които също излежава в пандиза в Ловеч.

„ Това, че подзащитният ми е наказан с влезнала в действие присъда до живот, няма отношение към неговото право за завеждане на частна просба. Той е лишен от правата които се лимитира от самата присъда не от другите си цивилен права! А дали е основателно ще реши съда “, съобщи пък юрист Проданов.

В правосъдната зала отбраната на Нели Сукова показа като доказателства осем изявления от разнообразни печатни и електронни издания, в които също е тиражирана тази догадка.

Свидетелят Халил Хасан, който познава Вълев от пандиза от 2012 година до 2018 година, описа по какъв начин той, като научил по телефона за публикацията от вестник “Борба”, получил нервна рецесия и през идващите месеци почнал да пие хапчета, назначени от психиатър.

“Надзирателите го взеха за насмешка и го назоваха “Ал Капоне”, сподели още очевидецът Хасан. Самият той също е наказан до живот и към този момент лежи 18 години. Той съобщи под клетва в съда, че видял по какъв начин Вълев припада на 10 януари.

Адвокатът на Вълев показа на съда ксерокопие на медицински документ от 15 януари за предписани от доктор в пандиза лекарства.

Делото бе отсрочено за 17 май, защото правосъдният състав ще изиска оригинал на здравната експертиза, издадена от пандиза. Уважено бе настояването на Вълев да се изиска информация от Главна прокуратура и Национална следствена служба дали има повдигнато обвиняване за това, че той е поръчал убийството.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР