Делото, което НФК води срещу неправителствената организация 36 маймуни“, сплашва

...
Делото, което НФК води срещу неправителствената организация 36 маймуни“, сплашва
Коментари Харесай

Василена Радева: Делото, което НФК води срещу 36 маймуни, сплашва целия културен сектор

Делото, което НФК води против неправителствената организация " 36 маймуни “, сплашва целия културен бранш. Това съобщи Василена Радева, режисьор, подписала петицията на културни дейци против НФК. Радева се включи в полемика в студиото на " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " във връзка дело, което НФК води против " 36 маймуни " за връщане на 186 000 лева по два културни плана, финансирани от фонда.

Радева сподели още: " Такива случаи не са инцидентни. Ето за какво инициирахме писмото, тъй като те не са прецеденти. НФК има право на инспекции и каузи, само че тук се желае цялата сума да бъде върната. Това е непозволен акт и заплашва целия бранш. Недоглеждания, може би напълно неволни прегрешения, които всеки управител и актьор може да допусне, да водят до това да се изисква връщане на цялата сума на плана, за това става дума. Това е, което съгласно Радева сплашва бранша. Това срутва работата на цяла организация и значи може би закриването й ".

" Може би на вашите слушатели въпросът им звучи като " едни хора с политически ползи се карат за едни пари. Точно това са политическите клишета, които прикриват същинската същина на подписката. Въпросът, че в тази позиция, като шеф на НФК, основана за протекция на самостоятелното изкуство, не трябва да се разрешават произволи. Сигурно има апетити за поста на господин Драгунчев, в писмото няма нищо персонално към него, само че който и да пристигна на негово място, не би трябвало да си разрешава произволи ", безапелационна е Радева.

" Искаме бистрота в избора на управление на фонда. Искаме смяна в метода, по който се структурира кандидатстването. Важното е да има стойностна продукция, а не самостоятелни организации да се опасяват към този момент да аплайват за финансиране посредством НФК ", сподели още Василена Радева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР