Делото беше образувано по жалба на Гешев срещу решението на

...
Делото беше образувано по жалба на Гешев срещу решението на
Коментари Харесай

ВАС постанови, че Иван Гешев е загубил качеството си на магистрат

Делото беше формирано по тъжба на Гешев против решението на ПК на Висш съдебен съвет от 5 юли, когато кадровиците оставиха без разглеждане писмо на някогашния основен прокурор, в което той искаше категорично да бъде гласувана оставката му от правосъдната система.

Фактите

На 12 юни Висш съдебен съвет гласоподава за отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор за нарушавания на етичния кодекс.

Три дни по-късно, на 15 юни, президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Гешев.

На идващия ден (16 юни, петък) той подаде молба до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да бъде възобновен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев подава ново заявление във Висш съдебен съвет, в което сподели, че не желае към този момент да работи като прокурор. " Предвид това не искам да бъда назначаван като прокурор във ВКП и въобще да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка ", беше написал Гешев.

Същия ден Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри за сведение заявката, с което Гешев отхвърля да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно някогашният основен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което упорства колегията да гласоподава категорично подадената от него оставка.

На 5 юли обаче ПК на Висш съдебен съвет още веднъж не излезе с преднамерено решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Тогава ръководителят на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов подсети, че съгласно член 169, алинея 5 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) след освобождение от длъжността административен началник лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор или следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който са заемали длъжността административен началник.

Огнян Дамянов подчертава върху израза " по тяхно искане ". Той съобщи, че в съответния проблем няма ясно дефинирана воля на Гешев, че желае да бъде възобновен, в противен случай, някогашният основен прокурор е отдръпнал едно такова свое искане като категорично споделя, че не желае да работи в прокуратурата и той не е възобновен като обвинител.

" На съображение член 165, алинея 1, т. 2 от Закон за съдебната власт може да бъде освободен като арбитър, прокурор и следовател, каквото качество Иван Гешев няма след 15 юни и няма по какъв начин той да бъде освободен посредством оставка от длъжността прокурор, тъй като не заема такава служба. Не може да съществува нереална служба " прокурор ", тя може да бъде в избран орган на правосъдната власт ", сподели още Дамянов. Единодушно кадровиците поддържаха предлагането молбата на Гешев да бъде оставена без разглеждане.

Бившият основен прокурор се обърна към Върховен административен съд, а съдът показа доводите на колегията.

Съдът: Прокурорската гилдия е работила вярно

" Същественото в тази ситуация е приложението на материалния закон, за което жалбоподателят твърди, че е нарушено, акцентирайки наредбата на чл.169, ал.5 от Закона за правосъдната власт.

Съгласно наредбата на чл.169, ал.5 от Закон за съдебната власт, след освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор или следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който са заемали длъжността административен началник, надлежно заместител на административен началник. Предпоставката, която е недвусмислено посочена като съображение за преназначаване на лицето, е експлицитното му волеизявление.

Тълкувано по граматичен път, това дефинирано ясно в нормата волеизявление, съставлява обособена част, която служи за открояване на смисловата окраска в изречението, а точно, че този е методът за заемане на служба като магистрат в двете хипотези, а точно: по категорично декларирано искане на лицето ", изяснява тричленен състав на Върховен административен съд с ръководител Георги Георгиев и членове Юлия Тодорова и Десислава Стоева (докладчик).

След това се стопира на кадровата информация за Иван Гешев.

Той е почнал работа като като прокурор в Софийска районна прокуратура, като през 2012 година е нараснал в Софийската градска прокуратура.

На 19 юли 2016 година Гешев подписва акт за освобождение от длъжността прокурор в СГП и на същата дата встъпва като началник на Специализираната прокуратура, определен на длъжността на 13 юли 2016 година от ПК на Висш съдебен съвет.

На 4 юли 2018 година още веднъж с решение на Прокурорската гилдия той е назначен за заместител основен прокурор при Върховната касационна прокуратура, а от 18 декември 2019 година с декрет на президента става основен прокурор.

" Погледнато хронологично, след освобождението му от длъжността " прокурор " в Софийска градска прокуратура, жалбоподателят не е бил повече преназначаван на служба " прокурор " с решение на ПК на Висш съдебен съвет, както изисква наредбата на чл.169, ал.5 от Закон за съдебната власт. По този метод и след освобождението му с декрет от 15 юни 2023 година на президента от длъжността " основен прокурор " на Република България, Гешев не е преназначаван на служба " прокурор ".

Тази неоспорена фактическа конюнктура води до само вероятния юридически извод, че след 15 юни 2023 година, Иван Гешев не има качеството на магистрат (прокурор), заради което настояването му за освобождение от служба при подаване на оставка - член 165, алинея 1, т. 2 от Закон за съдебната власт, е без предмет. Същото се отнася и до идентичната наредба на член 129, алинея 3, т. 2 от Конституцията ", акцентира Върховен административен съд.

Върховните съдии споделят още, че в началото Гешев се е възползвал от правото да изиска преназначаване като на 16 юни е подал молба за това. Но след това самичък се е отказал, респективно е анулирал същото, подавайки ново заявление на 19 юни, в което споделя, че не желае да бъде преназначен като прокурор във ВКП и въобще да работи в прокуратурата, като е изискал това да се смята за оставка, припомня Върховен административен съд.

" Следва да се означи, че второто заявление от 19 юни 2023 година има двойно деяние, то е и правопогасяващо (по отношение на първото заявление) и правопораждащо по повод подаването на оставка. То е послужило и като съображение за взимане на решение от Прокурорската гилдия на съвещанието на 12 юли 2023 година, с което е допълнено решението от 19 юни и е прекъснато производството по преназначаване на Гешев на служба " прокурор " във ВКП ", споделя Върховен административен съд.

Върховните съдии одобряват, че в тази ситуация е спазено условието за правомерност, тъй като ПК на Висш съдебен съвет е взела решение съгласно своята подготвеност.

" Логиката, възприета от жалбоподателя сочи, че даже и да не е упражнено правото на избор от страна на освободения от служба административен началник по реда чл.169, ал.5 от Закон за съдебната власт, то способената гилдия на Висш съдебен съвет дължи изговаряне по този ред, откакто събере данни за избора на съответния магистрат на една от плануваните в закона други възможности. Тази теза не може да бъде възприета минимум заради обстоятелството, че е нужно категорично заявление от страна на магистрата за заемането на длъжността - или връщане на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор или следовател, или оставане на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който е заемал длъжността административен началник, надлежно заместител на административен началник. Както бе към този момент посочено, категорично волеизявление, поради изтъкнатите обстоятелства, причини и правни заключения, няма. Тази логичност опонира и на едно от главните пълномощия на Висш съдебен съвет, а точно - да дефинира състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи - член 16, алинея 1 от Закон за съдебната власт ", заключава Върховен административен съд.

Решението е дефинитивно, добавя lex.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР