Делото Барселонагейт не е на трупчета, към момента се превеждат

...
Делото Барселонагейт не е на трупчета, към момента се превеждат
Коментари Харесай

Прокуратурата: Барселонагейт не е на трупчета, документите се превеждат

Делото " Барселонагейт " не е " на трупчета ", все още се превеждат документи с " голям размер ". Това оповестиха от прокуратурата в известие до медиите.

Припомняме, че предходната седмица заместител основният прокурор Борислав Сарафов упрекна Иван Гешев, че държи делото на " трупчета ", влияейки върху наблюдаващия прокурор.

Ето и цялото известие на прокуратурата:

" Във връзка с редица изявления в медиите във връзка досъдебното произвеждане, известно в медиите като „ Барселонагейт “, и след получено позволение по реда на Наказателно-процесуален кодекс от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

Ръководството и надзорът по досъдебното произвеждане са реализирани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на профилираните структури. Делото е взето на специфичен контрол още през месец февруари 2021 година от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна профилирана прокуратура (закрита).

Към сегашния миг и с оглед законодателните промени от 2022 година управлението и надзорът по делото се реализират от Софийска градска прокуратура.

Във Върховна касационна прокуратура от време на време постъпват информации от наблюдаващия прокурор при СГП по отношение на хода на следствието, както по отношение на реализирания специфичен контрол, по този начин и във връзка нуждата от даване на информация от страна на Прокуратура на Република България на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE).

Видно от последните постъпили информации от СГП, по делото се правят преводи на предоставени от способените органи на други страни голям размер документи, въз основа на които следва назначение на съдебно-счетоводна експертиза и осъществяване на спомагателни разпити на редица очевидци.

В сходство с настоящия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се реализира откакто по досъдебното произвеждане са осъществени всички дейности по следствието, нужни за откриване на обективната истина.

В този смисъл популяризираните посредством медиите изказвания, че делото " Барселонагейт " е " на трупчета " не подхождат на фактическото състояние и имат за цел да затруднят работата на Прокуратура на Република България, да осуетят законосъобразното развиване на досъдебното произвеждане и да обслужат нелегитимни политически ползи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР