Делегация на Сръбската православна църква, водена от сръбският патриарх Порфирий

...
Делегация на Сръбската православна църква, водена от сръбският патриарх Порфирий
Коментари Харесай

Сръбският патриарх Порфирий е на посещение в Северна Македония


Делегация на Сръбската православна черква, водена от сръбският патриарх Порфирий този понеделник и вторник ще посети Македонската православна черква.

От МПЦ оповестиха, че във вторник от 9:00 ч. „ в катедралния храм „ Св. Климент Охридски” в Скопие, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий и Негово Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски Стефан, дружно с архиереи от двете сестрински църкви, ще отслужат Божествена литургия “.
Снимка: EPA

Съвместната архиерейска литургия на помиряването, която се състоя на 19 май в катедралния храм „ Св. Сава “ в Белград и която бе отслужена от патриарх Порфирий и архиепископ Охридско-Македонски Стефан, удостовери превъзмогването на 55 години година схизма сред СПЦ и МПЦ-ОА и възобновяване на каноничното и евхаристийното общение.

На 9 май Вселенската патриаршия призна каноничната същина на Македонската православна черква като Охридската архиепископия, която след 55 години позволи на македонското духовенство да прави взаимни служби с други православни църкви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР