Делегация на Парламентарната асамблея на Европа (ПАСЕ) е посетила София,

...
Делегация на Парламентарната асамблея на Европа (ПАСЕ) е посетила София,
Коментари Харесай

Делегация на ПАСЕ е посетила София, за да оцени предизборната кампания

Делегация на Парламентарната асамблея на Европа (ПАСЕ) е посетила София, с цел да направи оценка на предизборната акция и подготовката за парламентарните избори на 4 април, оповестяват от Страсбург.

От ПАСЕ напомнят, че Асамблеята е следила всички парламентарни и президентски избори в България от 1990 година насам.

Относно правната рамка се отбелязва, че през 2020 година в България са признати промени в Изборния кодекс и е въведено машинно гласоподаване, дружно с гласуването с хартиени бюлетини в секциите с над 300 гласоподаватели. Въвеждането на тази нова технология се прави оценка позитивно, само че то би трябвало да бъде съпроводено от ограничения за усилване на прозрачността и е нужно присъединяване на самостоятелни специалисти, с цел да се укрепи публичното доверие в изборния развой.

Предвид обстоятелството, че изборите ще се проведат в конюнктура на пандемията от КОВИД-19, делегацията приканва управляващите да подхващат стъпки за гарантиране правото на жителите на свободно гласоподаване, в сходство с интернационалните задължения на Република България.

Делегацията на ПАСЕ е провела срещи с водачите на партиите, които вземат участие в изборите, с ръководителя и членовете на Централната изборна комисия, както и с лимитираната задача за наблюдаване на изборите на ОССЕ.

ПАСЕ ще изпрати 20-членна делегация за наблюдаване на изборите на 4 април 2021 година се показва още в известието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР