Делът на Русия в световния износ на оръжие намаля рязко

...
Делът на Русия в световния износ на оръжие намаля рязко
Коментари Харесай

Износът на оръжие от Русия страда, расте вносът в Украйна, показва доклад

Делът на Русия в международния експорт на оръжие понижа внезапно през последния петгодишен интервал, демонстрира отчет на Стокхолмския интернационален институт по проблемите на мира (SIPRI), заяви Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

Като причина за лимитираните продажби на съветско оръжие в чужбина в отчета се показват западните наказания против Москва и личната потребност на Кремъл да пести оръжия за продължаващите военни старания в Украйна . Повече от година продължава нападателната непровокирана война на Русия против Украйна.

От 2018 - 2022 година делът на Москва в световния експорт на оръжие е намалял до 16% от 22% през 2013 - 2017 година, се показва в отчета на SIPRI, оповестен в понеделник.

Междувременно Съединените щати остават международен водач в износа на оръжия, като делът им нараства до 40% от 33% през предходния следен петгодишен интервал.

" Вероятно нахлуването в Украйна в допълнение ще ограничи износа на оръжия от Русия ", сподели Питър Веземан , старши откривател на SIPRI.

По думите му се е получило по този начин, тъй като Русия ще даде приоритет на доставките на въоръжените си сили, а търсенето от други страни ще остане ниско заради комерсиалните наказания против Москва и възходящия напън от страна на Съединени американски щати и техните съдружници да не купуват съветско оръжие.

Докладът означи още, че износът на оръжия в международен мащаб от дълго време е доминиран от Съединените щати и Русия, като двете страни са на първо и второ място през последните три десетилетия.

Но изоставането на Русия по отношение на Франция , която е на трето място като експортьор понижава, като делът на Париж се покачва до 11% от 7,1% за 2013 - 2017 година

" Това наподобява евентуално ще продължи, тъй като до края на 2022 година Франция имаше доста повече неизпълнени поръчки за експорт на оръжия, в сравнение с Русия ", сподели Веземан.

За интервала 2018 - 2022 година износът на оръжие от Съединени американски щати се усилва с 14% от интервала 2013-17 година, до момента в който износът на Русия се срутва с 31%. Износът на Франция нараства с 44% %, основно към страни в Азия, Океания и Близкия изток.

Индия е получила 30% от изнесените от Франция оръжия през последните пет години, изпреварвайки Съединените щати като втори по величина снабдител на оръжия за Ню Делхи, отбелязва отчета.

Русия въпреки всичко остава най-големият снабдител на оръжия за Индия и съумява да усили продажбите за две огромни народи - Китай с 39% и Египет с 44%.
Европа усилва с 65% вноса на оръжие
Украйна пък става третият по величина вносител на оръжие в международен мащаб през 2022 година, до момента в който Киев продължава да се бори против пълномащабното навлизане на съветските сили.

" В резултат на военната помощ от Съединени американски щати и доста европейски страни след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Украйна стана третият по величина вносител на огромни оръжия през 2022 година (след Катар и Индия) ", написа в документа.

В него се споделя, че Украйна съставлява 2% от международния импорт на оръжия през петгодишния интервал.

Европейските страни от НАТО са нараснали вноса на оръжие с 65%, " защото се стремят да укрепят арсеналите си в отговор на хипотетичната нараснала опасност от Русия ", се споделя още в отчета.

" След нашествието на Русия в Украйна, европейските страни желаят да внасят повече оръжия, по-бързо ", сподели Веземан.

Увеличението в Европа идва на фона на спад с 5,1% за петгодишния интервал на световното равнище на интернационалните оръжейни прехвърляния.

SIPRI е самостоятелен интернационален институт, основан през 1966 година и фокусиран върху проучванията на спорове, въоръжения, надзор на въоръженията и разоръжаване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР