Делът на работещите от разстояние в рамките на евросъюза се

...
Делът на работещите от разстояние в рамките на евросъюза се
Коментари Харесай

КНСБ: Делът на работещите от разстояние се е увеличил от 5 до 40% в периода на пандемията

Делът на работещите от разстояние в границите на евросъюза се е нараснал от 5 до 40% в интервала на пандемията . Toва разгласи вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, който откри полемика на тематика " Промени в Кодекса на труда, произлизащи от COVID- пандемията и режима на работа от разстояние при положение на изключително състояние, според признатото Европейско рамково съглашение за работа от разстояние и по образеца на немската система ", съобщи БГНЕС.

“, уточни Христов и акцентира, че това ще се основава на доброволна основа, а няма да е наложително.
 Близо две трети от работещите от у дома не желаят да се връщат в офиса Близо две трети от работещите от у дома не желаят да се връщат в офиса
Над 65% от хората, които работят отдалечено сега, желаят да продължат да работят от у дома. Общо 58% пък декларират, че ще търсят само че...

По думите му пандемията принуждава, по силата на текст от закона, а Кодексът на труда, особено, дава правна опция страните да се договорят да работят в такива условия.

„ Пандемията разкри прекомерно основни разлики в разпространяването на отдалечената работа в държавите-членки на Европейски Съюз, в секторите и специалностите “, съобщи той и разяснява, че много хора, които работят отдалечено не са имали подобен предишен опит, както и българите, макар че имаме правна уредба отпреди 10 години, която дава такава опция.

Христов изясни, че по време на съвещание на икономическия и обществен съвет, който преди няколко дни е решил, че би трябвало да се направи разбор на обстановката и той да бъде предоставен на работодателските и синдикални организации, защото те познават компликациите и какви промени в текстовете са нужни.

„ Работата от разстояние ще придобие по-широко разпространяване “, уверен е той и уточни, че бизнесът показва като проблем контрола върху работата, боязън и опасения от здравословните условия на труд и по кое време обещано събитие се смята за трудова акцидент или битова акцидент.

От думите на Христов стана ясно, че сега е подхваната самодейност на европейско ниво за проверка на подхванатото европейско рамково съглашение за работата от разстояние, което е на път да бъде изменено.
 Служителите на Apple не желаят да се връщат в офиса Служителите на Apple не желаят да се връщат в офиса
Служителите на Apple са почнали акция против проектите на основния изпълнителен шеф Тим Кук за масирано завръщане в офиса, пред...

От своя страна шефът на фондация „ Фридрих Еберт “ Жак Папаро, който приказва на български, показа че се радва, че първата му конференция у нас е точно в КНСБ.

„ По-различното с България е, че доста немски предприятия предлагаха този модел още преди пандемията, обаче той се приемаше насилствено заради ред аргументи. Желаещите бяха малко. Новите условия трансформираха това отношение на хората, ненапълно и по обвързване. В момента 4 от 10 работодатели оферират тази опция. От януари 2021 са задължени там, където е допустимо да оферират тази опция “, разяснява той, само че акцентира, че асоциациите на работодателите упорстват това предписание да отпадне след края на пандемията.

Папаро разяснява преимуществата на този модел на работа, както и минусите му и посочи, че значителен проблем и при тях е при случай вкъщи по какъв начин се възприема той- като трудов или битов, както и че не всеки в Германия има достъп до интернет, достъпът до базите и кой управлява работното време.

Директорът на фондация „ Фридрих Еберт “ Жак Папаро уточни, че 40% от заетите в обслужващия бранш работят отдалечено.

„ В търговията на едро – 24%; промишлеността – 22%, строителния бранш 10%, търговия на дребно – 105. Малките и междинните предприятия оферират доста по-малко оферират този модел “, сподели той, базирайки се на статистика от март 2021 година
 Половина работодатели биха запазили отдалечената работа Половина работодатели биха запазили отдалечената работа
Половината от работодателите в България биха запазили отдалечените форми на работа и откакто отпаднат противоепидемичните ограничения, по...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР