Делът на контрабандните цигари в края на 2022 г. е

...
Делът на контрабандните цигари в края на 2022 г. е
Коментари Харесай

България отчита рекордно ниски нива на контрабандни цигари

Делът на контрабандните цигари в края на 2022 година е едвам 1.5%, а за година понижението е с 1.1 прочие пункта. Така България продължава да държи ниски равнища на незаконна търговия с цигари.

Приходите от акцизи от тютюневи произведения за 2022 година съставляват над 50% от всички доходи от данък и са на рекордното равнище - за първи път през 2022 година те надвишават 3 милиарда лева Това сочат данните от регулярното изследване на тютюневите компании от „ Инициативата против противозаконната търговия “. Проучването се базира на събиране и разбор на празните опаковки от цигари на всяко тримесечие, което се организира у нас от 2007 година без спиране.

Данните за 4-тото тримесечие на 2022 година сочат рекордно невисок дял на ползване на цигари без български бандерол от 13 години насам, откогато се организира изследването. За следващ регистриран интервал България е с най-нисък дял на незаконния пазар на цигари от всички страни членки на Европейски Съюз, в които това проучване се организира.

Според тютюневите компании, правоохранителните институции у нас са постигнали резистентен резултат в битката против противозаконната търговията с цигари макар нестабилната и усложнена интернационална конюнктура. Компаниите приканват виновните органи да запазят фокуса върху тематиката заради нейната значителност.

Данните демонстрират, че с максимален дял измежду незаконните цигари на българския пазар са цигари, чиито опаковки са маркирани за безмитна търговия, следвани от фалшификатите, копиращи известни интернационалните марки. Сред празните опаковки са разпознати и кутии с незнайни за нашия пазар марки, които се дефинират от вида „ illicit whites ” – цигари, създадени и предопределени за незаконно разпространяване.

Резултатите на „ Инициативата против противозаконната търговия “ демонстрират, че има два града с нулево ползване на противозаконни цигари - Плевен и Благоевград. За сметка на тях, делът на цигари без бандерол е над междинното за страната в градовете Враца, Варна, Габрово, Пловдив и Русе. Столицата регистрира спад от 0.5% през четвъртото тримесечие на 2022 година спрямо третото на 2022 година

Сред спомагателните градове, които се наблюдават отвън главната извадка, се регистрират понижения, като в Димитровград има нулев дял на противозаконния пазар. През четвъртото тримесечие на 2022 година пък в Дупница е регистрирано доста намаляване с 5% по отношение на третото тримесечие на 2022 година

През 2022 година митническите органи са задържали, иззели и обезпечили като доказателство над 41.5 млн. къса цигари (в това число пури и пурети).

Това количество е приблизително 33% повече от откритите през 2021 година цигари, като за трето тримесечие откритите незаконни цигари са 24% повече, а в четвърто тримесечие - 55% повече по отношение на 2021 година На година база доминира количеството арестувани цигари на вътрешните граници с Европейски Съюз в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт (56.05%), следвано от тези – на външните граници на Европейски Съюз (39.44%) ”, съобщи Лъчезар Кръстев, зам.-директор на Агенция „ Митници “.

През 2022 година от структурите на Министерство на вътрешните работи са конфискувани 42 175 781 къса цигари, което е с 9.2 пъти повече от конфискуваните цигари през 2021 година (4 559 626 къса) и 38 046 кг нарязан тютюн, или с 82.7% повече от 2021 година (20 830 кг).

“През месец май на територията на гр. Ботевград и през месец август на територията на гр. Варна са разрушени незаконни заводи за произвеждане на цигари от чиновници на ГДБОП ”, заяви Калин Литов, шеф отдел „ Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически полезности “ в ГДБОП.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР